Kupio novine i radi šta hoće

 Niš – Inspektorat za rad Ministarstva rada i socijalne politike dostavilo je ovih dana pismeno obaveštenje o rezultatima inspekcijskog nadzora u niškom dnevniku Narodne novine, koji je privatizovan pre godinu dana. U dopisu se navodi da su neke od nepravilnosti „razlog za pokretanje raskida kupoprodajnog ugovora po sili zakona“ i da će o tome obavestiti Republičku agenciju za privatizaciju.
Inspektorat je naveo slučajeve (ne) poštovanja radnih i sindikalnih prava i najavio pokretanje više prekršajnih postupaka protiv vlasnika lista, niškog biznismena Tomislava Radomirovića, a oštećenim radnicima preporučio „sudsku zaštitu“. Udruženje malih akcionara zatražilo je poništenje privatizacije, o čemu će ovih dana raspravljati i skupštinski Odbor za privatizaciju.
Akcionari su u dopisu skupštinskom Odboru najavili da će se obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu ukoliko Odbor i Agencija tu privatizaciju Narodnih ne „oglase ništavnom“. Zaštitu radnih i sindikalnih prava u Narodnim zatražio je i Sindikat novinara Srbije, koji se obratio Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, najavljujući, takođe, postupak pred Međunarodnim sudom za ljudska prava. Sporna privatizacija je već bila predmet rasprava na kongresu Evropske federacije novinara u Zagrebu i Svetske federacije u Moskvi, potvrdio nam je predsednik UNS Nino Brajević.
U svom nalazu Inspektorat za rad navodi da je posle privatizacije u Narodnim bilo ukupno 117 zaposlenih, od kojih dvoje na određeno vreme, dok su na dan inspekcijskog nadzora u toj kući radila 42 stalno zaposlena i jedan radnik na određeno vreme, što znači da se novi vlasnik „lišio“ 74 radnika po raznim osnovama. Kao tehnološki višak otpušteno je 12 radnika, a pri tom nije poštovana zakonska procedura, niti je otpuštenima isplaćena obavezna otpremnina od šest poslednjih bruto zarada po godini staža ili otpremnina po Zakonu o radu, ukoliko je povoljnija po zaposlenog. Inače, Zakon o radu u principu obavezuje kupca da u prve dve godine od privatizacije ne otpušta radnike pod opravdanjem da su tehnološki višak, osim u ređim slučajevima i uz ispunjavanje ovih finansijskih uslova.
Novi vlasnik Narodnih pri otpuštanju tehnološkog viška nije poštovao ni kolektivni ugovor, kojim je precizno naloženo da otpuštenima isplati otpremninu od 500 evra (u dinarskoj protivvrednosti) po godini radnog staža.
Zbog ovakvih propusta s tehnološkim viškom zaposlenih inspektori Ministarstva rada su na licu mesta novčano kaznili novog vlasnika i najavili da će obavestiti Agenciju za privatizaciju, jer ovakvi propusti mogu dovesti do raskida kupoprodajnog ugovora. Inspektori su, takođe, utvrdili da novi poslodavac nije poštovao Zakon o radu i Kolektivni ugovor ni pri otpuštanju 23 zaposlena zbog navodnog „neostvarivanja rezultata rada“ i „neposedovanja znanja i sposobnosti za poslove koje obavljaju“. Prekršeni su procedura i prava radnika, od kojih je, kako inspektorat navodi, desetoro već pokrenulo postupak pred Opštinskim sudom u Nišu. Novog vlasnika kazne očekuju i zbog kršenja propisa koji regulišu raspored radnog vremena, pravo na korišćenje nedeljnog odmora i finansijsku naknadu za ovakav rad. Tu je i činjenica da zaposleni od januara ove godine ne dobijaju „topli obrok“ i regres za korišćenje godišnjeg odmora.
Udruženje malih akcionara navodi da su skupštinskom Odboru za privatizaciju i istoimenoj državnoj Agenciji dostavili dokumentaciju koja ukazuje na „još ozbiljnije“ nedostatke u vreme i posle privatizacije Narodnih. Prema njihovim rečima, gradsko javno preduzeće Narodne novine je privatizovano na aukciji, mada zakon nalaže tendersku proceduru svakog „preduzeća od opšteg interesa“, u koje spada i javno preduzeće. Navode i da kupac Narodnih uopšte nije mogao da bude Tomislav Radomirović jer se ne bavi istim ili sličnim poslom, kako zakon nalaže, već ga opisuju kao čoveka koji „preprodaje melni-pelene sa američkih otpada“. Dodaju da su oštećeni i mali akcionari jer su, kako tvrde, dobili samo 15 odsto akcija „bez naknade“, uprkos tome što su po Zakonu imali pravo na 30 odsto, posebno zbog toga što su aukcijski privatizovani. Uz to, novi vlasnik je, kako kažu, nominalnu vrednost akcija od 200 evra po godini staža, kako nalaže Zakon o privatizaciji, volšebno umanjio za čak 53 puta.


M. Doderović (Sina)

Tagovi

Povezani tekstovi