Urućene nagrade Betonu i Ekonomistu

Baveći se konkretnim odlikama kulturnog modela Miloševićeve Srbije, kao i njegovim mutiranim oblicima nakon 2000, ustanovili smo da je pomenuti kartel umnogome doprineo fundiranju takvog modela, pripremajući devedesete, dirigujući njihov ritam, intenzitet i smer, koji je vodio do ratnih zločina i stanja poricanja u kome se društvo potom našlo – istakao je Saša Ilić u ime redakcije Betona, koju čine još i Saša Ćirić, Miloš Živanović i Tomislav Marković.
Zahvaljujući na nagradi glavni urednik magazina Ekonomist, Mijat Lakićević, demantovao je zabludu da „ekonomija i etika ne idu zajedno“. Svet pokreće individualni napor i etika pojedinca, istakao je Lakićević, podsećajući prisutne na povest uspostavljanja redakcije Ekonomista pod pojačanim pritiskom poslednjih godina represivnog režima.
– Radili smo i čekali, pa ako nas se za Dan novinara sete, sete se… I za divno čudo, setili su nas se – rekao je Lakićević.
Žiri za dodelu nagrade „Dušan Bogavac“ ove godine radio je u sastavu Zoran Janić (prošlogodišnji dobitnik), Brankica Stanković, Bojan Tonćić, Branka Bogavac, Nadežda Gaće, Filip Mladenović i Nebojša Popov. U užem izboru bili su i advokat Srća Popović, novinari Senka Vlatković, Svetlana Vuković, Jugoslav Ćosić, Filip Švarm, Veselin Simonović i Dejan Anastasijević. U toku je proces osnivanja Fondacije „Dušan Bogavac“, najavio je juče Filip Mladenović, čime će se trajno rešiti problem finansiranja godišnje nagrade za novinarsku etiku i hrabrost, ali i istraživačkog novinarstva kao i obuke mladih novinara.


M. J.

Tagovi

Povezani tekstovi