Bačka Palanka bez lokalne televizije?

–Od agencije za privatizaciju 3. septembra dobili smo dopis kojim je pokrenut proces privatizacije naše medijske kuće kaže direktor Javnog preduzeća TV BAP Vojislav Ivančić. – Rokovi nisu navedeni, ali problemi očito postoje. Naime, mi smo u prvom krugu kod RRA konkurisali za lokalnu televizijsku frekvenciju, ali smo obavešteni da nam je dokumentacija nepotpuna i kako sada stvari stoje, najverovatnije je da naša televizija u prvom krugu neće dobiti lokalnu ferkvenciju.


U Bačkoj Palanci, pored TV BAP, godinama radi i privatna TV „Lasta”. Od vlasnika Miladina Smiljanića saznali smo da ni ova televizija nije konkurisala za lokalnu frekvenciju, pa, mada su za bačkopalanačku opštinu predviđene dve lokalne TV frekvencije, ispada da nijedna od dve medijske kuće neće u prvom krugu dobiti frekvenciju. Bolje upućeni kažu da su lokalne frekvencije preskupe za opštinske televizije, jer je tržište za marketing smanjeno, a troškovi poslovanja televizija su izuzetno veliki.


–Nama očito predstoji dogovor sa RTS, a suštinski, oni bi trebalo da se odreknu svog osnivačkog uloga – kaže Ivančić. – Nadamo se da ćemo frekvenicju dobiti u drugom krugu, a uveren sam da ima zainteresovanih za privatizaciju TV BAP. U lokalnim medijima oglasili su se i zaposleni u TV BAP.


„Neshvatljivo je da se niko od nadležnih nije oglasio po pitanju dobijanja frekvencije i privatizacije televizije. Političari u Palanci sete se da televizija postoji samo kada im treba da prikupe političke poene, a to se odnosi i na poziciju i opoziciju. Ko je odgovoran, ako se ova TV kuća ugasi” pitaju zaposleni, a tekst je potpisao novinar Milan Lapelan.


Očito je da je problem u novcu, jer depozit za prijavu na javni konkurs za dodelu TV frekvencija u lokalnu iznosio je 720.000 dinara, dok godišnja naknada za emitovanje programa iznosi preko 2,4 miliona dinara. Tome treba dodati i godišnju naknadu za korišćenje TV frekvencij e od skoro 540.000 dinara. Televizije koje su javna preduzeća ne plaćaju depozit, a kada se privatizuju počinju da plaćaju godišnje naknade.


M. Sudžum

Tagovi

Povezani tekstovi