Kako se novinari iz regiona bore za vakcinu i istinu

U nekim evropskim zemljama novinari se i dalje ne smatraju ključnim radnicima čija je radna sposobnost takođe ugrožena zbog pandemije.

Evropska federacija novinara (EFJ) pokrenula je, u partnerstvu sa svojim podružnicama u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, kampanju na društvenim mrežama radi podizanja svesti o potrebi da se novinari smatraju neophodnim radnicima.

Radomir Kračković, potpredsednik Sindikata medija Crne Gore ističe za Dosije da je “cijela kriza povećala značaj medija, naročito elektronskih odnosno njihovu gledanost, pošto su se sve najvažnije informacije direktno objavljivale preko njih”.

“Negativan uticaj se odnosi na povećanje radnog vremena novinara dok je mali broj njih za to dobio i adekvatnu satisfakciju u vidu povećanja plata ili bonusa. U Crnoj Gori je napravljena ali još nije javno objavljena Nacionalna strategija imunizacije protiv korona virusa a vakcinacija se očekuje tek početkom februara. Međutim, na osnovu dosadašnjih izjava zvaničnika, novinari i medijski radnici nisu tretirani kao jedna od prioritetnih grupa za vakcinaciju protiv korona virusa“, ističe Kračković.

I u Severnoj Makedoniji je pandemija ostavila teške posledice, kaže Mladen Cadikovski, predsednik Udruženja novinara Severne Makedonije.

“Od početka krize, ali i sada, novinari u našoj zemlji nalaze se na prvoj liniji borbe sa virusom kovid-19. Prema trenutnim najavama koje imamo u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja, novinari i snimatelji će biti deo druge grupe za vakcinaciju, odmah posle zdravstvenih radnika i hroničnih bolesnika i starih. Smatramo ovo poštenim pristupom u borbi protiv virusa, jer su naše profesionalne i pravovremene informacije o korona virusu presudne u drugoj borbi protiv pandemije“, kaže on.

U Bosni i Hercegovini nema definitivne potvrde vlasti da li će novinari biti uvršteni na listu priori- teta za vakcinaciju, kaže za Dosije Maja Radević iz Udruženja novinara Bosne i Hercegovine.

“Premijer Republike Srpske Radovan Višković je izjavio da će u tom entitetu, nakon zdravstvenih radnika i policije, biti vakcinisani i novinari, dok se nadležni u Federaciji BiH još nisu izjasnili. Novinarska udruženja već danima apeluju na izvršne vlasti u BiH da donesu zvaničnu odluku o tome, posebno s obzirom na činjenicu da je i veliki broj novinara u proteklom periodu obolio od kovida19”, ističe naša sagovornica.

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalist platforme za Albaniju i suosnvičica organizacije “Nauka i inovacije za razvoj” kaže da su novinari morali da se suoče sa nelagodom izveštavanja sa terena ili odla- ska na posao tokom pandemije, dok je zemlja bila potpuno zaključana.

„Zabrinutost zbog sopstvenog zdravlja, anksioznost zbog rizika po zdravlje i sigurnost članova porodice, nedostatak jasnih smernica o načinu izvešta- vanja i bezbednom radu doprineli su osećaju neizvesnosti. Drugo, finansijska neizvesnost zbog gubitka posla, ili smanjenja plata, ili čak kašnjenja, trajala je mesecima. Trece, Vlada i posebno premijer su pretnju videli u novinarima i medijskim profesionalcima. Neprijateljstvo prema medijima još jednom je pojačano kada je premijer na početku izbijanja kovida-19 poslao poruku građanima na mobilne telefone, savetujući ih da ostanu na sigurnom i da se ‘zaštite od medija’“, kaže ona.

Tagovi

Povezani tekstovi