Ko brani građane od novinara?

Mislim da je to uticalo da u izveštaju Reportera bez granica Srbija bude lošije plasirana od Kosova. Na to su uticali neposredni izveštaji iz Novog Pazara, ali iz još nekih opština u Srbiji gde je došlo do konflikta medija i novinara, s jedne i opštinskih vlasti s druge strane. Ovako je Dragan Janjić, pomoćnik ministra za medije u Ministarstvu kulture Srbije, na okruglom stolu u Novom Pazaru ocenio slobodu medija u Sandžaku.
Incidenti koji su poslednjih meseci obeležili vreme u novopazarskim medijima i verbalni napadi na dopisnike beogradskih medija, bili su povod da Odeljenje za medije Misije OEBS u Srbiji, NUNS i UNS i Ministarstvo za kulturu, u Novom Pazaru organizuju razgovore o slobodi medija. O ovoj temi je trebalo da razgovaraju novopazarski novinari, političari i predstavnici nevladinih organizacija. Iako su novinari bili brojniji od drugih predstavnika, skup je dobio klasičnu boju političkog razgovora. Uz nekoliko izuzetaka, o novinarima su opet govorili drugi. Sloboda medija u Sandžaku je ugrožena – složili su se učesnici okruglog stola, ali svako iz svog ugla.
Među uvodničarima, prvi govornik bio je Fikret Nikšić, šef Informativne službe opštine Novi Pazar, koji je na početku rekao da je njegova služba institucija čiji je interes da građani imaju objektivno informisanje o svemu što se događa i „da informisanje iz Novog Pazara i o Novom Pazaru bude kako jeste“. No, „evidentno je da pojedini medijski radnici kreiraju pogrešnu sliku o dešavanjima u Novom Pazaru. Razloge sigurno možemo naći u tome, da pojedini novinari iz Novog Pazara rade, verovatno, pod nečijom direktivom. Pojedini novinari partijski su opredeljeni i zbog toga ne mogu objektivno da informišu o svemu što se događa ovde. Pojedinci smatraju da je sloboda medija da rade šta hoće, pa i da vređaju čast i dostojanstvo građana“.
– Konkretno, opština Novi Pazar je preduzela mnogo toga, prvenstveno da spreči pojedine članke u listu Blic i pojedine priloge na TV B92 i još nekim medijima koji nisu istiniti. Pokušao sam da kontaktiram i sa centralama pojedinih medijskih kuća i video sam da ni oni nisu zainteresovani da se nešto po tom pitanju promeni. Ako dignemo glas protiv toga što neko stalno ružno u svojim novinama pišu o Novom Pazaru, smatramo da smo stali u zaštitu interesa svih građana. Kada su ružne stvari u pitanju, onda su to uvek prve stranice, prve vesti u dnevnicima. U svemu glavnu ulogu imaju izveštači iz Novog Pazara, koji nisu položili ispit – ocenjivao je novinare i novinarski rad Nikšić i demantovao da u ovoj opštini ima crnih lista. – Ali, ako neko stalno ružno piše, onda opština mora da stane u zaštitu svojih građana bez obzira na partijsku pripadnost i opredeljenost – rekao je.
Za predstavnika Ministarstva kulture Dragana Janjića u demokratski uređenom društvu ne sme da se ugrozi sloboda medija.
– To pravo se ne može ukinuti, ne može se nalagati kako da se piše o nekome ili nečemu. Mora se praviti razlika između uređivačke politike i činjenica. Samo upravni odbori i uređivački timovi imaju pravo da određuju uređivačku politiku, svi drugi imaju pravo da prigovaraju uređivačkoj politici – naglasio je Janjić.
Zamenica predsednika Suda časti NUNS Jelka Jovanović je ocenila da „informacije koje stižu iz Novog Pazara nisu ni bolje ni gore od informacija koje stižu iz drugih mesta“ i da je „javnost jedini sudija i novinarskom radu i još više javnim poslenicima“. Za predsednika UNS Nina Brajovića „osim Kosova i Metohije, u Novom Pazaru i Tutinu najteže je i najopasnije da se radi“.
– Poslednji incidenti govore da su mediji poprište nekih okršaja, pre svega političkih, koje dobija svoje podzemlje. I dalje ovde imamo podobne i nepodobne novinare, naše i njihove, našu i njihovu javnost. Situacija je složena i u svakom segmentu kontroverzna i jedino rešenje je ozbiljna depolitizacija ovdašnjih medija. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u jednom trenutku je replicirao šefu opštinske infotmativne službe konstatujući da ne zna da li su novinari iz ovog kraja položili ispit ili nisu, jer „kao predstavnik vlasti nisam tu da ocenjujem da li ste vi položili ispit, nego vi da ocenjujete da li sam ja položio ispit“.
Politički opozicioni predstavnici i predstavnici nevladinih organizacija optužili su opštinsku vlast da je pod svoju kontrolu potpuno stavila obe gradske televizije – Regionalnu i Jedinstvo, a opštinsku Regionalnu televiziju optužili za generatora zla i destabilizaciju ovog prostora. Od urednika Informativnog prostora Regionalne televizije Medina Halilovića odmah je stigao odgovor u obliku najavljivanja krivičnih prijava protiv onih koji su izneli takve tvrdnje, ali i poziv da se otvoreno o ovim problemima razgovara na njegovoj televiziji.
Direktor i glavni i odgovorni urednik Radija Sto plus Ishak Slezović svoje je neslaganje s tokom odvijanja razgovora izneo kroz konstataciju da je očekivao mnogo više – „da se razgovara o poboljšanju uslova rada i prestanku bacanja koktela na predajnike“.
Priča o medijskoj situaciji u ovom kraju nije završena, šefica Odeljenja za medije Misije OEBS Dragana Nikolić-Solomon najavila je nove susrete i razgovore.


Slađana Novosel

Tagovi

Povezani tekstovi