Dogodine u svom ruvu i kruvu

Tako promena vlasništva za 65 lokalnih RTV stanica mora da se završi do kraja godine. Za ovaj mesec su zakazane aukcije za 22 lokalna medija (prošle nedelje u Novom Sadu su privatizovane četiri informativne kuće), pet novinskih izdavača i 17 RTV kuća, od kojih pet ima dozvolu za korišćenje regionalnih frekvencija.


Tako je lokalnim radio i televizijskim stanicama koje su, po pravilu, osnivale opštine, ostalo nešto manje od dva meseca da se privatizuju, odnosno oslobode se državnog patronata, ali i budžetskog finansiranja.
U Ministarstvu kulture kažu da će imati razumevanja za one lokalne medije koji su započeli privatizaciju, ako posao ne uspeju da okončaju baš do isteka kalendarske godine, ali da o nekim dodatnim, odnosno novim terminima ne razmišljaju, niti takva odluka postoji. Pored, sada već kratkih rokova, mediji na jezicima manjina strahuju da će promena vlasništva i odvajanje od državne kase za mnoge od njih značiti i gašenje, jer niko ne može da garantuje da li će novi vlasnik imati interesa, pre svega ekonomskog, da zadrži programe koje su prezentovala ova glasila.


Kao razlog sporosti sprovođenja privatizacije, pojedine RTV stanice navode i neusaglašenost rokova koji su postavljeni za dodelu frekvenicija i rokova za privatizaciju medija. Kupci se ustežu od kupovine medija, jer još nije okončan konkurs Republičke radiodifuzne agencije za lokalno pokrivanje. Tako neizvesnost da li će radio ili TV stanica dobiti dozvolu za emitovanje u velikoj meri utiče na to što se potencijalni kupci ne odlučuju za kupovinu, jer, dok se konkurs RRA ne završi, zainteresovani zapravo i ne znaju da li privatizacijom neke stanice dobijaju frekvenciju za emitovanje ili ne.


U Agenciji za privatizaciju napominju da je do početka novembra privatizovano samo pet elektronskih medija, a preostalih za privatizaciju ima šezdesetak, jer se ovih dana na aukcijama u ponudi našlo nekoliko lokalnih informativnih kuća. Sve u svemu, najvećem broju medija promena vlasništva tek predstoji. U Agenciji podsećaju da su obavezni da poštuju zakonski


M.Ž.

Tagovi

Povezani tekstovi