Nema odlaganja rokova

Kada je reč o elektronskim medijima, do sada je prodato 13, a ostao je 61 medij. Privatizacija medija mora biti završena do kraja ove godine, odnosno do 31. decembra.
Pomoćnik ministra kulture zadužen za medije Dragan Janjić kaže za Danas da mu nije poznato da postoji bilo kakva odluka o odlaganju privatizacije medija i smatra da bi privatizacija trebalo da se sprovede do kraja ove godine.
– Mislim da će privatizacija medija biti gotova do predviđenog roka, odnosno 31. decembra. Takođe, smatram da bi mediji trebalo da požure sa tim procesom. Ministarstvo kulture, Agencija za privatizaciju i svi drugi organi će imati razumevanja u pojedinim slučajevima, gde se privatizacija neće završiti na vreme – navodi Janjić. Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da medije kupuju novinari, „ali neke stvari ne možemo da izmenimo“.
– RRA može da oduzme dozvole onim emiterima koji nisu završili privatizaciju i da do toga ne bi došlo, mediji bi trebalo što pre da uđu u proces privatizacije – naglašava pomoćnik ministra kulture zadužen za medije.
S druge strane, predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u grafičkoj, izdavačkoj, informativnoj delatnosti i kinematografiji Srbije Rajko Simić kaže za naš list da se do 31. decembra neće završiti privatizacija medija.
– U postupku kontrole aukcijske dokumentacije nalazi se oko 30 preduzeća, čija je prodaja predviđena za decembar, januar, februar i mart, pa je logično da se privatizacija neće obaviti do kraja ove godine. Isto tako, „prodaje se mačka u džaku“, jer Republička radiodifuzna agencija još nije završila dodelu frekvencija – ističe on. Kako Simić kaže, zadatak Sindikata je da obezbedi što kvalitetnije, povoljnije i bolje uslove za privatizaciju i položaj zaposlenih u medijima, jer 70 odsto vlasnika medija nisu ljudi koji su u njima radili.
– Da su mediji malo više učestvovali u zaštiti svojih kolega, pogotovu u lokalnim medijima, sada bi situacija bila drugačija – zaključuje Rajko Simić.
Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) Slobodan Đorić kaže za Danas da završetak privatizacije medija ne zavisi od RRA.
– Jedino što RRA može da uradi jeste da do kraja godine odredi status javnih preduzeća, odnosno da li će ta preduzeća dobiti dozvolu za emitovanje programa ili ne – objašnjava Đorić i ističe da ukoliko se striktno bude pridržao označeni rok za privatizaciju medija, a do toga ne dođe, „posledice bi osetili oni koji su dobili dozvole, jer u slučaju da nisu privatizovani, izgubiće dozvole“. Đorić dodaje da će dodela frekvencija za lokalne TV biti završena krajem ove sedmice, dok će dozvole za lokalne radio-stanice biti dodeljene pre kraja decembra.


Jelena Diković

Tagovi

Povezani tekstovi