Zagonetka zvana konzorcijum

Prema službenim podacima M je kupio konzorcijum fizičkih lica iz Novog Sada, koji zastupa Jovica Torman, a RTV je prodat za 51 milion dinara. Samim tim što je konzorcijum još uvek nepoznanica, otvaraju se mogućnosti za nagađanje i raznorazne spekulacije. Tako se priča da iza cele priče zapravo stoji američki biznismen srpskog porekla, zatim biznismeni bliski jednoj političkoj opciji i jedan od vlasnika medijskih kuća u Sremu. Šta je od svega tačno, znaće se vrlo brzo jer koliko juče je u Agenciji za privatizaciju trebalo da bude potpisan kupoprodajni ugovor. Zaposleni u televiziji kažu da ne znaju ništa sem čaršijskih priča koje ne moraju da budu osnovane. Ni direktor RTV M Josip Novotni ne zna ko čini konzorcijum, ali je zadovoljan prodajom. Visoku cenu na aukciji on tumači ekonomskim razlozima jer veruje da će ova kuća dobiti dozvolu za lokalnu televiziju i radio, za šta su blagovremeno i konkurisali.
– Cena jeste višestruko uvećana, ali se kupuje u suštini ime i kada se srede prilike na medijskom nebu ova stanica će ekonomski biti isplativa, jer je za Mitrovicu predviđena samo jedna tv dozvola na lokalnom nivou. Ukoliko novi vlasnici, ma ko to bio, ispoštuju odredbe kupoprodajnog ugovora, koji kaže da u prvoj godini nema otpuštanja i smanjenja zarada, da je vlasnik u obavezi da investira nešto preko milion dinara, moći ćemo da kažemo da je bila uspešna privatizacija ovog medija, navodi Novotni.
Inače RTV M ima 29 zaposlenih, i nema vlastiti prostor nego koristi prostorije Srpskog doma kojima gazduje za sada Opština, mada je stvarni vlasnik Pravoslavna crkva, kojoj će ovo zdanje možda biti vraćeno kada bude donet zakon o denacionalizaciji.
Privatizaciju svoje kuće zaposleni nisu želeli da komentarišu, jer kako kažu, ne znaju ko stoji iza konzorcijuma, a ni zastupnik na aukciji nije želeo da govori o planovima za budućnost. RTV M je, inače, treći elektronski medij iz Srema koji je privatizovan. Pre njih to su obavili Radio Srem u Rumi koji je za 16,5 miliona dinara kupio tamošnji biznismen Dragan Vulin, dok je Radio Pećince kupilo fizičko lice koje se dovodi u vezu sa jednom sremskom medijskom kućom. Na prodaju još uvek čeka Radio Šid, Radio Stara Pazova, RTV Inđija, a svi posluju kao javna preduzeća.


 J. Zurković


nastavlja se

Tagovi

Povezani tekstovi