Subotica: Subotičke novine „dva puta na pijaci“

Subotičke novine prvi put su prodate u junu 2006. godine, a kupio ih je na aukciji u Novom Sadu, po ceni od oko 700 hiljada evra, tročlani konzorcijum privatnih lica – Rajko Stojnić, Rajko Vukojević i Nada Harminc, koja je kao novinar bila i zakonsko pokriće za učešće na aukciji za medije. Stvarni kupac bio je, međutim, Rajko Stojnić, preduzetnik, u subotičkoj javnosti poznat kao vlasnik jedne drvare. Devet meseci posle kupovine, Agencija za privatizaciju raskinula je taj kupoprodajni ugovor (posle upornih zahteva zaposlenih), jer novi vlasnici novina nisu ispunjavali mnoge od ugovornih obaveza, a pre svega obavezu da isplaćuju zarade. Nešto pre odluke Agencije raspao se i sam konzorcijum zbog neslaganja oko vođenja firme, a dotadašnja suvlasnica Nada Harminc i sama je zatražila raskid ugovora kako bi zaustavila devastaciju novina. Zbog malverzacija u poslovanju i dugova koji su napravljeni u ime i na račun Subotičkih novina, protiv Stojnića i Vukojevića podnete su krivične prijave.

Subotičke novine su drugi put prodate na Beogradskoj berzi pre oko dve nedelje, a kupac je konzorcijum na čijem je čelu Miodrag Nikić, vlasnik Građanskog lista. Za subotički nedeljnik ovog puta plaćeno je 100 hiljada evra, a kupac je, kao i prethodni, dobio i imovinu ove firme, to jest dvospratnu zgradu na atraktivnom mestu u centru grada, ali i oko 5,5 miliona dinara duga preostalog od prethodnog vlasnika.
S kupoprodajom Subotičkih novina vezan je i nastanak novih, takođe nedeljnih novina u Subotici, koje je pokrenuo novosadski Dnevnik, s redakcijom sastavljenom od bivših novinara Subotičkih novina. Naime, kada su saznali ko je stvarni kupac njihovih novina veliki deo redakcije je prihvatio ponudu Dnevnika i prešao u novine u osnivanju (koje su ponele naziv Subotičke), tako da je u staroj redakciji ostalo tek nekoliko zaposlenih. Time je praktično novosadski Dnevnik kupio softver ovog najstarijeg subotičkog nedeljnog lista, dok je kupac Subotičkih novina dobio prostorije, ime i poslovnu zgradu, što je prema oceni mnogih analitičara bila vrlo značajna stavka u tom kupoprodajnom poslu.


Vesela Laloš

Tagovi

Povezani tekstovi