NUNS: Strah za bezbednost novinara Milana Jovanovića

Milan Jovanović i njegova supruga Jela su 2018. izgubili svoj dom u plamenu. Bivši gradonačelnik Grocke Dragoljub Simonović, nekadašnji direktor Železnica Srbije i istaknuti član Srpske naprednestranke,provstepeno osuđen je za taj zločin na četiri godine i tri meseca zatvora za podstrekivanje na paljenje kuće novinara.

Pored njega, Vladimir Mihailović je za isto krivično delo takođe prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora, a Aleksandar Marinković, koji je, zapravo, bacio “Molotovljev koktel” u garažu, prvostepeno je osuđen na četiri godine i tri meseca kao neposredni izvršilac. Marinković je i dalje u bekstvu, dok Igor Novaković, koji je takođe učestvovao u lancu podstrekivanja na napad i koji je angažovao Marinkovića, nije osuđen, jer je predmet protiv njega izdvojen.

Iako su odgovorni mahom osuđeni, Milan Jovanović je, ipak, ostao da živi i radi svoj posao časno i pošteno na istom mestu kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju.

Upravo zbog toga Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava i bojazan za egzistenciju Milana i Jele, budući da se svojim profesionalnim radom, zbog kojeg je prošao kroz sam pakao, zamerio mnogima.

Želimo samo da skrenemo pažnju predstavnicima vlasti i nadležnim institucijama da ne izbace Milana Jovanovića iz fokusa i da učine sve što je u njihovoj moći da se on kao novinar, ali građanin ove zemlje oseća sigurno i bezbedno.

NUNS će svakako i ovaj slučaj registrovati u bazi napada i pritisaka na novinare, i obavestiti nadležne organe i institucije.

NUNS,

30. mart 2021.

Tagovi

Povezani tekstovi