VAC sinonim za kvalitetno novinarstvo

Naglasio je da članstvo u VAC -u pre svega obavezuje svakog novinara ili urednika na kvalitet.
– Članstvo u medijskoj grupi VAC jeste obećanje kvaliteta – rekao je Bodo Hombah. – Ono što piše u našim novinama je tačno. Ova rečenica za svakog treba da bude ubedljiva. Samo tako može kvalitetno novinarstvo da opstane u borbi protiv jeftinog novinarstva ili novinarstva vođenog interesima pojedinih krugova. Samo tako kritička štampa može i ubuduće verodostojno da odigra svoju demokratsku ulogu čuvara, koje se ne sme odreći.


Komentarišući grube napade na novinske medijske grupe u Bugarskoj zbog navodno nacionalističke kampanje, Hombah je izjavio:
– Okrutno smo napadnuti i to je trabalo da povredi našu verodostojnost. Za mene je to bilo iznenađujuće, bez prethodnog upozorenja. Naše nastojanje za odgovorno novinarstvo, s jedne strane, i naš neoboriv princip tradicije da glavni i odgovorni urednici, a ne izdavač, snose odgovornost za sadržaj objavljenog, s druge strane, obasipani su kritikom. Ali, naša reakcija treba da ostane uzorna. Želimo promišljeno da ostanemo verni istini, ali i našim naporima za podizanje kvaliteta.


Bodo Hombah naglašava da centrala koncerna u Esenu ne namerava da menja dosadašnji princip o nemešanju u sadržaje novina.
– Naš osnovni princip ostaje i dalje: izdavač se ne meša u sadržaje naših novina. On to nigde ne radi, ni u koje vreme i ni prema kome. On ne daje nikakve političko-sadržajne instrukcije. Pravac novina leži isključivo u nadležnosti glavnih i odgovornih urednika. Međutim, principi OEBS-a jesu vodilje kojih se treba izričito pridržavati. Za to smo mi i naši odgovorni ugovorom obavezani. Demokratski principi, ljudska prava, nenasilje i dr. nikada se ne dovode u pitanje. U tom okviru naše su redakcije slobodne i u tome imaju zaštitu izdavača – rekao je Hombah, i podseća: – Nedavno smo s Međunarodnim udruženjem novinara, pod rukovodstvom predsednika Ajdana Vajta, ugovorom utvrdili da nas to udruženje podrži kako bismo principe kvaliteta svog rada definisali i kreirali.


Taj zadatak da pojačamo i poboljšamo kvalitetno novinarstvo i vernost ka istini u smislu čitalaca, izdavač želi jače nego dosad da podrži i u saradnji s glavnim i odgovornim urednicima sprovede. Usavršavanje i školovanje treba znatno da se poboljša, a redovnim kontaktima i konferencijama treba razmeniti mišljenja o načelima, da se ugovore i odrede. U toj oblasti treba zaista da se dogodi više nego ranije, ali ne kao instukcija sadržaja, već kao formalna instrukcija koja se odnosi na kvalitet novinarskog zanata.


Komentarišući dosadašnje iskustvo s glasilima i urednicima na istoku Evrope, kopredsednik VAC-a je naglasio da je ono uglavnom pozitivno.
– Još nikada nisam čuo za probleme u Hrvatskoj, niti u Mađarskoj. Od kako imamo novog partnera i u Rumuniji, sve teče fantastično. Iz Makedonije ništa ne čujem o teškoćama, a iz Bugarske mi je tema o kojoj sada postoje konflikti tek prošle nedelje preneta. Znači, mogu da kažem da se radi, ukupno posmatrano, o pojedinačnim slučajevima, koje samo tako treba i posmatrati – naglasio je Bodo Hombah.


 

Tagovi

Povezani tekstovi