Radio i novine čekaju planove novih vlasnika

Početna cena bila je 398.000 dinara, a na aukcijskoj prodaji najupornija, među četiri učesnika, bila je Irena Vuksanović iz Beograda, koja je ponudila 3,7 miliona dinara, uz obavezu i da investira 699.000 dinara.
– Iznenadilo nas je kada je Agencija saopštila malu početnu cenu, a drugo iznenađenje dočekalo nas je na aukcijskoj prodaji, kada je u žestokoj utakmici ponuđeno 3,7 miliona dinara – kaže za Danas Nataša Turkić, direktor Radio Sombora.
Sa novom vlasnicom, posle aukcije, direktorica je razgovarala samo nekoliko minuta, a Irena Vuksanović je najavila da će sa svojim stručnim timom ubrzo posetiti Radio Sombor.
– Još ne znamo planove nove vlasnice radija. Ugovor predviđa da se delatnost ne može menjati pet godina, njegov sastavni deo je i socijalni program, pa narednih godinu dana niko ne može da dobije otkaz. Program emitujemo na srpskom, mađarskom i na bunjevačkom jeziku, što se takođe mora poštovati. Radio Sombor je dobio regionalnu frekvenciju, pokriva područje Sombora i Apatina, a do kraja meseca treba da počne da emituje program na novoj frekvenciji – ističe direktorica Turkić. Radio Sombor nema svoj poslovni prostor, nalazi se u državnoj zgradi, a iz budžeta opštine Sombor ove godine je primio dotaciju od 11 miliona dinara, dok će sopstveni prihodi iznositi oko 3,5 miliona dinara. S obzirom na to da će od sadašnjih sedam u etru opstati samo tri radio stanice računa se na povećanje sopstvenih prihoda. Od novog vlasnika se očekuje da se dogovori o eventualnim aranžmanima sa opštinama Apatin i Sombor. U radio stanici je zaposleno 20 lica, koja sada iščekuju kakav će plan ponuditi nova vlasnica.
Nedeljnik Somborske novine privatizovan je 28. maja ove godine. Od početne cene od 694.000 dinara licitiralo se do 21 milion dinara. Novi vlasnik je konzorcijum, koji predvodi Dušan Stupar iz Beograda.
– Odnosi sa novim vlasnicima veoma su korektni. Oni su i pre kupovine isticali zadovoljstvo uređivačkom politikom i poslovanjem novina i za ovih nepunih šest meseci ništa se bitno nije menjalo, niti je bilo promena u unutrašnjoj organizaciji. Broj zaposlenih sa 15 biće povećan na 17 zbog poslova oko preloma lista, a angažovana su i tri stalna honorarna saradnika. Sa novim vlasnicima ređe se viđamo, a češće čujemo i na toj relaciji nema nikakvih problema – ističe Jovan Borović, direktor Somborskih novina.
Borović kaže da će uskoro uslediti korekcije plata nekolicine zaposlenih, koji su oštećeni (pra)starim pravilnikom, ostali će na eventualne povišice sačekati kraj godine i sagledavanje rezultata poslovanja, biće poboljšana dopisnička mreža sa sela, a treba da bude doneta i odluka u šta će se investirati 360.000 dinara, što je, po ugovoru, obaveza novih vlasnika.
– Tiraž smo za poslednje dve godine povećali sa 5.600 na 7.400 primeraka, sada povećavamo broj strana, pogotovo onih u koloru, a treba istaći da se ovaj list samofinansira još od 2000. godine i uvek je poslovao pozitivno – kaže Borović.
Isa Basarić, glavni i odgovorni urednik Somborskih novina rekao nam je da je prihvaćena uređivačka politika i da do sada niko od novih vlasnika nije intervenisao, odnosno vršio bilo kakav pritisak na urednike i novinare.


Đ. Kukić

Tagovi

Povezani tekstovi