Osuda sprečavanja promocije „Peščanika“

Promociju knjige „Peščanika“ u ponedeljak uveče prekinula je grupa pristalica i simpatizera Nove Srbije i Srpske radikalne stranke. Grupu od 50-ak osoba koje su ušle u salu predvodio je predsednik opštine Topola i funkcioner Nove Srbije Dragan Jovanović. Pre dve nedelje promocija „Peščanika“ u Aranđelovcu otkazana je odlukom direktora Doma kulture.


„Ustavom Srbije jamči se sloboda mišljenja i izražavanja. Incident koji se dogodio u Aranđelovcu zaslužuje osudu. Niko ne sme metodama koje su bile svojstvene prošlom vremenu da guši javnu reč u Srbiji, ma koliko se sa tim političkim stavovima ne slagao“, izjavio je Tadić, a prenosi pres služba.
Tadić je ocenio da je neophodno da se poštuju demokratske vrednosti i pravo svakog građanina da iskazuje svoje politiičko mišljenje, „ako želimo da budemo civilizovano i tolerantno društvo“.
Predsednik Srbije je pozvao sve partije i njihove pristalice da se udrže od pribegavanja nasilju prema građanima, novinarima, javnim ličnostima, sa čijim se stavovima i mišljenima ne slažu.
Incident je osim predsednika Srbije Borisa Tadića osudilo i više stranaka, nevladinih i strukovnih organizacija, a od incidenta se ogradio i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, koji je naveo da je policija trebalo da ukloni one koji su ometali skup.


Nova Srbija: Prekid tribine za spas Kosova
Nova Srbija saopštila je danas da je ta partija organizovala sprečavanje tribine emisije „Peščanik“ kao deo borbe države da potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.
U saopštenju Nove Srbije, koje je potpisala portparolka partije Dubravka Filipovski, navodi se da se ta stranka „juče u Aranđelovcu odlučno suprostavila antiustavnoj i antisrpskoj kampanji koju već duže vreme LDP, uz medijsku podršku RTV B92, vodi protiv države Srbije i njenog ustavnog poretka“.
U saopštenju se navodi da NS neće dozvoliti da se demokratska prava zloupotrebljavaju za ugrožavanje države Srbije.
Dodaje se i da „u trenutku kada se Srbija jedinstveno i svim silama bori da pred međunarodnom zajednicom potvrdi svoj suverenitet i teritorijalni integritet, eksponenti i glasnogovornici LDP-a i šiptarskih secesionista pokušavaju da iznutra ospore Ustav Srbije i otcepe Kosovo i Metohiju“.


M.M.

Tagovi

Povezani tekstovi