Tadić: Niko ne sme da guši javnu reč. Ilić: To je jedan sasvim normalan sukob

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je sprečavanje održavanja tribine, rekavši da je Srbija demokratska zemlja u kojoj slobodno mogu da se čuju drugačija politička mišljenja.
– Ustavom se jamči sloboda mišljenja i izražavanja. Incident koji se dogodio u Aranđelovcu zaslužuje osudu. Niko ne sme metodama koje su bile svojstvene prošlom vremenu da guši javnu reč u Srbiji, ma koliko se sa tim političkim stavovima ne slagao. Ako želimo da budemo civilizovano i tolerantno društvo, moramo da poštujemo demokratske vrednosti i pravo svakog građanina da iskazuje svoje političko mišljenje – rekao je Tadić.


A ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je izjavio da „jednostavno jedni vrše promociju, a drugi to sprečavaju, i to je jedan sasvim normalan sukob, koji je kod njih evidentan. I ne samo kod njih nego i u drugim gradovima Srbije“.
– Neko pokušava da nametne temu koja je vrlo škakljiva za to područje u kome je locirano mnogo izbeglih i prognanih lica i sukob je nastao zbog priče koja ne odgovara tom stanovništvu – analitički će Ilić.


Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da nikada ne bi pozvao svoje pristalice na tribinu emisije „Peščanik“, jer taj skup „ne interesuje čestitog čoveka“.
– Organizatori skupa čije ideje iritiraju treba da se obrate policiji za zaštitu – rekao je Nikolić.


Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo događaj u Aranđelovcu.
NUNS je „posebno užasnut“ ponašanjem Dragana Jovanovića, predsednika Skupštine opštine Topola, koji se, umesto da štiti red i mir, najviše „isticao“ među pristalicama Nove Srbije. To udruženje je pozvalo nadležne organe da preduzmu sve mere kako bi se zaštitili građani „od ovakvih i sličnih predsednika“, navodeći da „mučne slike iz Aranđelovca mnogo podsećaju na pogubno vreme jednoumlja i diktature koje je Srbiju duže od decenije držalo u mraku“.


U saopštenju opštinskog rukovodstva Aranđelovca kao glavni krivac za tuču u sali Doma kulture navodi se predsednik opštine Topola i potpredsednik Nove Srbije.


Dragan Jovanović je u intervjuu za list Kurir, međutim, objasnio da je postupao po receptu DS,“čija je omladina pre dve i po godine nasilno upala na tribinu i sprečila promociju knjige akademika Nikole Miloševića“.
– Videli su da Šumadija nije pogodno tlo za ideje koje propagiraju. Mi smo za njih previše Srbi, nacionalisti i zatucani bogomoljci, koje bi trebalo edukovati i uvesti u građanski 21. vek, kako to pričaju „Žene u crnom“, a „Peščanik“ podržava – rekao je on.


Milan Dudvarski

Tagovi

Povezani tekstovi