„B92 završiće kao TV Bastilja“

Ako ovako nastave u B92, završiće kao TV Bastilja, izjavio je Jovanović listu Politika. „Mi iskustva imamo. I to pravog, iz prakse. Jednu TV Bastilju sam već palio“, rekao je Jovanović, koji je glavni akter prekida tribine emisije Peščanik Radija B92 u Aranđelovcu.


„Kada sam stigao, šef policije i predsednik Udruženja ‘Naši’ Ivan Ivanović, veroučitelj iz Aranđelovca – bliski su Novoj Srbiji i nacionalnim strankama – zamolili su me da se obratim i smirim ljude“, navodi Jovanović.


„Bilo ih je 1.000. Svi radikali su bili sa nama. Bili su tu i pripadnici Ravnogorskog pokreta, Pokreta ‘Svetozar Miletić’…“, rekao je Jovanović. Jovanović je zaključio da je u Aranđelovcu bilo događanja naroda.


Jedna promocija Peščanika u Aranđelovcu je otkazana 18. novembra, a to je ponovo 3. decembra uradila grupa pristalica Nove Srbije iz susedne Topole, predvođena predsednikom opštine i funkcionerom te stranke Draganom Jovanovićem, uz podršku pristalica Srpske radikalne stranke i članova nevladine organizacije „Naši“ iz Aranđelovca.


ANEM: Postupak protiv odgovornih


Aocijacija nezavisnih elektronskih medija traži hitno pokretanje postupaka protiv odgovornih za prekidanje promocije Peščanika.


ANEM osuđuje nastavak kampanje gušenja slobode izražavanja, koja je zajamčena Ustavom. Protivpravno uskraćivanje ili ograničavanje slobode govora ili javnog istupanja krivično je delo, za koje je zaprećena i zatvorska kazna, navodi ANEM.


ANEM je posebno zabrinut zbog činjenice da se jedna od stranaka koja učestvuje u vlasti javno razmeće bezakonjem i praktično najavljuje nove slične akcije gušenja sloboda izražavanja.


Nova Srbija, stranka koja participira u vladajućoj koaliciji i čiji je predsednik Velimir Ilić, ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, potvrdila je u utorak da je organizovala sprečavanje tribine, pravdajući to nacionalnim interesima.


Ministar Ilić je izjavio da se radi o „normalnoj političkoj borbi“, u kojoj „jedni vrše promociju, a drugi to sprečavaju“.


„Istovremeno, njen koalicioni partner, stranka premijera Vojislava Koštunice, o tome se uopšte ne izjašnjava, što je teško tumačiti drugačije nego kao podršku rastućoj klimi netolerancije u društvu“, navodi ANEM.


Odsustvo nepodeljene reakcije vladajuće koalicije na ovakve incidente, i to što vlast toleriše nasilne akte, ekstremne grupe i pojedinci uvek su shvatali kao zeleno svetlo za veće nasilje.


O tome svedoči i saopštenje članice ANEM-a, RTV B92, u kome se navodi da je nakon prekida promocije Peščanika toj stanici, telefonom i elektronskom poštom, prećeno bombama i likvidacijama.

Tagovi

Povezani tekstovi