B92: Terorističke pretnje potpredsednika Nove Srbije

Jovanović je rekao da će B92 završiti kao TV Bastilja, jer „jednu TV Bastilju sam već palio“, pozivajući se na paljenje zgrade Radio-televizije Srbije u demonstracijama 5. oktobra 2000. godine.


„Jovanovićeve pretnje, koje se suštinski malo razlikuju od brojnih anonimnih pretnji koje ovih dana dobijamo, B92 shvata krajnje ozbiljno. Namera ugrožavanja ustavnog uređenja zemlje, kroz gušenje Ustavom garantovanih sloboda mišljenja i izražavanja i slobode okupljanja, javno je deklarisana. Sada se u cilju realizacije takve namere preti paljevinom i izaziva strah i nesigurnost. U skladu s važećim Krivičnim zakonikom Republike Srbije namera ugrožavanja ustavnog uređenja, između ostalog i pretnjom preduzimanja opšteopasne radnje, čime se izaziva osećanje straha ili nesigurnosti kod građana, ima svoje ime, a to ime je terorizam“, navodi se u saopštenju B92.
Predstavnici Nove Srbije, na čelu s predsednikom Velimirom Ilićem, potvrdili su da su organizovali sprečavanje tribine emisije „Peščanik“ Radija B92 u Aranđelovcu u ponedeljak uveče, pravdajući to nacionalnim interesima. Ilić je izjavio da je reč o „normalnoj političkoj borbi“ u kojoj „jedni vrše promociju, a drugi to sprečavaju“.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija zatražila je hitno pokretanje postupaka protiv odgovornih za prekidanje promocije Peščanika, jer je zabrinuta zbog činjenice da se jedna od stranaka, koja učestvuje u vlasti, javno razmeće bezakonjem i praktično najavljuje nove slične akcije gušenja slobode izražavanja, a da se njen koalicioni partner, stranka premijera Vojislava Koštunice, o tome uopšte ne izjašnjava, navodi se u saopštenju ove organizacije.
Nezavisno udruženje novinara Srbije juče je ponovilo podršku emisiji Peščanik i osudilo stavove ministra Velimira Ilića.


 J. D.

Tagovi

Povezani tekstovi