Ministar lažov

Istekao je zakonski rok u kome je Policijska uprava u Čačku bila obavezna da po zahtevu državnog poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, dostavi odgovor na pitanje da li postoji službena policijska zabeleška o navodnom seksualnoim maltertiranju ovaca u Kačulicama ili ne i ako postoji šta u njoj piše.

    Da podsetimo, ministar Velimir Ilić izjavio je, više puta u raznim medijima, da se takav incident dogodio na njegovom i okolnim imanjima i da su vinovnici bili novinari o čemu postoji službena zabeleška u Policijskoj upravi u Čačku.

    Kako Policijska uprava u Čačku nije odgovorila ni na zahtev novinskih udruženja UNS i NUNS, a potom ni na zahtev poverenika za informacije, može se zaključiti da takav zapisnik ne postoji i da ministar Ilić ne govori istinu, ili što bi narod rekao – LAŽE.

    Predstavnici novinarskih udruženja preporučili su kolegama u redakcijama koje su do sada, krajnje nekritički prenosile i objavljivale izjave ministra Ilića, da poučeni ovim primerom, ubuduće sa više sluha za istinitu informaciju objavljuju njegove izjave. Na manje diplomatski način reklo bi se preporuka je – nemojte više da objavljujete njegove laži.

    Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da kampanja koju je ministar Ilić poveo protiv novinara, nema za cilj da čobanin Velja zaštiti svoje nevine ovčice. Ona ima za cilj da pažnju javnosti skrene na besramne laži i priču o navodnom silovanju ovaca, koju je smislio, kako se može čuti, jedan od lokalnih likova iz ministrovog okruženja, sve da bi se zaboravila nepobitna činjenica da je Velimir Ilić, resorni ministar građevine, kao privatni investitor započeo nelegalnu, divlju gradnju na svom imanju u Kačulicama.
    Podsećamo da su tek nakon godinu dana od početka gradnje, nakon povećanog interesovanja novinara za taj slučaj, u jednom danu ištancovane urbanističke dozvole, što sa aspekta važećih zakona nije validno.

    Ono što najviše zabrinjava, nije samo postupak Policijske uprave u Čačku, koja krši zakon odbijajući da predoči tražene informacije od značaja za javnost, već činjenica da u Vladi Srbije sedi ministar koji laže i krši zakon za koji je resorno bio zadužen.

    Na pitanje da li u celom ovom slučaju imamo još razloga za brigu, odgovor je: nažalost – imamo. Koliko, kao građani, možemo biti uvereni u tvrdnje policije da je upravo ona ta koja čuva sigurnost građana, ako za primer imamo slučaj iz Kačulica. Novinar, dopisnik Večernjih novosti, otišao je tamo po redakcijskom zadatku. Redakcija je o tome imala dogovor sa ministrom Ilićem. Novinar je ljudima koji su se zatekli na ministrovom gradilištu rekao ko je i zašto je tu. Pre nego što je izvadio fotoaparat još jednom je zvao dežurnog urednika i tražio potvrdu da li redakcija ima odobrenje za fotografisanje. Nakon desetak minuta potvrđeno je da su ponovo kontaktirali ministra i da je on dao saglasnost.

    A onda se pojavio, kako ga je policija kasnije identifikovala izvesni Dragan P., koji je nasrnuo na dopisnika Večernjih novosti. Da je kojim slučajem tako nasrnuo na policajca, to bi u Policijskoj upravi u Čačku bilo kvalifikovano kao – ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti. I, naravno, bila bi podneta prekršajna a može biti i krivična prijava.

    Da li je novinar tog dana bio na svom radnom zadatku – jeste. Sa službenom novinarskom legitimacijom i odobrenjem vlasnika objekta da može da fotografiše.

    Šta je Policijska uprava u Čačku preduzela povodom ovog slučaja. Kako su sami rekli u svom saopštenju – obavili su razgovor sa Draganom P. Da li su podneli prekršajnu ili krivičnu prijavu protiv siledžije – nisu. Samo su razgovarali sa njim.

    Koliko razloga za brigu svi zajedno imamo, zaključite sami. A činjenice govore da su u Kačulicama zakon prekršili ministar Ilić, koji nelegalno gradi, siledžija Dragan P. koji je nasrnuo na novinara i Policijska uprava u Čačku, koja zataškava ceo slučaj.


Piše: S. Marković

Tagovi

Povezani tekstovi