Smrt i infrakt odložili suđenja

Ovog puta pretres je odložen za 27 decembar zbog smrti Radmila Cvetojevića, advokata okrivljenog Nikole Kaurina. Zastupnik oštećenih novinara Nebojša Sokolović je rekao da pretresu nije prisustvovao i advokat Velimira Ivanovića, Rade Radosavljević, koji je svoju odsutnost opravdao podneskom da prisustvuje Cvetojevićevoj sahrani.
Radi se o postupku koji se sedam godina vodi protiv bivšeg načelnika SUP Požarevac, Radiše Jovića, bivšeg načelnika Odeljenja kriminalističke policije, Velibora Ivanovića, bivšeg načelnika policije, Dragana Milenkovića i bivšeg komandira stanice policije u Požarevcu, Nikole Kaurina. Za protekli period iskaze je dalo više od 20 svedoka, među kojima i bivši ministar policije Vlajko Stojiljković.
Navedeni policajci su okrivljeni jer su noć pred 9. maj 2000. godine, kada je Požarevac bio, pred najavljenim mitingom opozicije Stop teroru, zatvoren grad za sve koji su u njega nameravali da uđu, izdali naređenje da policija privede novinare lista Danas. Mile Veljković, Nataša Bogović i Bojan Tončić su u policijskim stanicama u Žabarima i Malom Crniću zadržani više od 20 sati.
Istoga dana odložen je i pretres po tužbi Otporaša Momčila Veljkovića, Radojka Lukovića i Nebojše Sokolovića protiv Marka Miloševića I njegovih saradnika. Radi se o tuči ispred kafea Pasaž, 2. maja 2000 godine. Proces je odložen za 4. januara, jer je sud dobio obaveštenje da je jedan od okrivljenih Zoran Ivanović Roleks doživeo težak infarkt. Kako ističe Nebojša Sokolović, na pretresu koji je trebalo da se održi 11. decembra, trebao je da svedoči svedok iz Beograda, te da Marko Milošević, izdvojen iz ovog postupka. Razdvajanje je neophodno kako proces ne bi trajao dugo zbog nemogućnosti da se Milošević pronađe i pojavi na suđenju. Sokolović kaže da prvo treba da se utvrdi dali je Milošević dostupan ili ne, te da se raspiše međunarodna poternica.

Autor: B. P.

Tagovi

Povezani tekstovi