Nedovoljno samoregulisanje medija u Srbiji

– Srbija je na repu događaja u ovoj oblasti – istakao je Janjić i dodao da je, ipak, načinjen prvi korak ka samoregulaciji usvajanjem Etičkog kodeksa Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije prošle godine. Prema njegovim rečima, sledeći korak bi trebalo da bude formiranje saveta za štampu, koji bi bio sastavljen od predstavnika medijske industrije i nevladinih organizacija.
– Postoji velika potreba za osnivanjem ovog tela, jer je nemoguće probleme medija u Srbiji rešavati isključivo regulativom. Samo kroz tesnu saradnju regulative i samoregulative možemo doći do jednog nivoa pristojnosti na medijskoj sceni Srbije – objasnio je Janjić i naglasio da bi trebalo da se donesu i posebni kodeksi u okviru medija.
Lejla Dervišagić iz Saveta Evrope rekla je da su mediji „pas čuvar demokratije“, jer su od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva i da Evropski sud za ljudska prava daje veliku slobodu novinarima, „ali kada poštuju pravila novinarske etike“.
Profesor novinarstva iz Francuske i bivši medijator Drugog kanala francuske televizije Žan Klod Alenik naveo je da je svaka redakcija u Francuskoj usvojila precizne etičke kodekse. Samoregulacija medija predstavlja čitav niz pravila koje novinari treba da poštuju i ocenio da to nije uvek lako.
– Poštovanje privatnosti lica nije uvek lako, posebno kada su u pitanju javne ličnosti, jer je to ono što interesuje i novinare i njihove čitaoce – istakao je Alenik.


 J. D.
 


 

Tagovi

Povezani tekstovi