Najprisutniji Kosovo, Tadić, Koštunica i fudbal

U poređenju s prošlom godinom, razlike u pokrivenosti ove dve teme su znatne. Tada je o Hagu objavljeno više od 6.200 tekstova, dok je o Kosovu bilo reči u blizu 8.900 novinskih priloga.
Najviše je pisano o planu specijalnog izaslanika UN Martiju Ahtisariju, pregovorima srpske i albanske strane i izjavama domaćih i stranih političara, a daleko manje o svakodnevnom životu ljudi na Kosovu.
Kao i 2006, i ove godine je fudbal bio visoko na listu najzastupljenijih tema, sa oko 10.000 tekstova. S druge strane, o Vladi Srbije, izborima, tenisu, književnosti objavljeno je između 3.000-3.500 tekstova, ističe se u analizi. tri i po hiljade tekstova po temi.
Medijska dokumentacija Ebart analizirala je i pisanje o važnim zakonima, sporazumima i dokumentima. Najprisutniji je u štampi bio Nacionalni investicioni plan, sa preko 700 tekstova, a na drugom mestu je Sporazum o asocijaciji i pridruživanju, sa nešto preko 500 tekstova.
Među političkim strankama, najviše je pisano o Demokratskoj stranci-skoro 5.000 tekstova i o Demokratskoj stranci Srbije – blizu 4.500 tekstova. Srpska radikalna stranka zastupljena je u oko 3.500 priloga.
Boris Tadić je sa oko 1.900 izjava i intervjua bio najzastupljeniji u štampi, (oko 1900). Za njim sledi Vojislav Koštunica sa oko 1500, a treći je Božidar Đelić. Kada je reč, međutim, o tekstovima gde su političari bili tema novinara ili izjava drugih ličnosti, Koštunica je ispred Tadića. Na trećem mestu je Velimir Ilić, navodi se u Ebartovoj analizi.


R. D

Tagovi

Povezani tekstovi