Janjić javlja Beti

Smanjenje ovogodišnjeg budžeta jedinoj državnoj novinskoj agenciji ima samo jedan cilj – uništenje Tanjuga i stvaranje uslova da Beta dobije bolju poziciju, koju ona ne može da dostigne obimom, raznovrsnošću i kvalitetom svojih proizvoda na tržištu. Ovako direktor Tanjuga Luka Mičeta ocenjuje odluku Ministarstva kulture da kuća na čijem je on čelu ove godine dobije za trećinu manje novca nego u 2007. godini. Glavnog krivca prepoznaje u Draganu Janjiću, pomoćniku ministra kulture zaduženom za medije, koji je do dolaska na ovu funkciju bio glavni i odgovorni urednik Bete. Janjić je lično, izričit je Mičeta, kreirao Tanjugovu stavku u budžetu, pa su oni, tako, jedini korisnik kome je drastično smanjen deo budžetskog kolača.
Direktor Tanjuga optužuje Ministarstvo kulture i Janjića za tendenciozno uništavanje najstarije novinske agencije koja svoj ugled i autoritet gradi već 65 godina. Manjak u Tanjugovoj kasi prvi će da osete zaposleni, jer u njoj neće biti dovoljno novca ni za isplatu januarske plate. Država je za 2008. godinu odredila mesečno finansiranje Tanjugu od 11 miliona dinara, a ovoj medijskoj kući samo za isplatu novinara i drugih zaposlenih mesečno treba 16,5 miliona dinara.
Argument kojim pomoćnik ministra kulture zadužen za medije opravdava smanjenje izdvajanja za Tanjug jeste – obaveza ove agencije da se transformiše i prilagodi tržišnoj utakmici. Mičeta, međutim, kaže da je Tanjug to već u velikoj meri učinio, a posebno u prilagođavanju tržištu kvalitetom i servisima koje nema niko u Srbiji.
– Naš osnivač je Skupština Srbije, ingerencijama automatski preuzetim od skupštine SCG, i jedino ona može da donosi odluke o transformaciji Tanjuga, a ona o tome još nije raspravljala.Mičeta je svog nekadašnjeg kolegu Janjića optužio i za sukob interesa. Kaže, on je obmanuo i stranku kojoj pripada, i Vladu i ministarstvo u kome radi i da je kada je došao na mesto pomoćnika bio vlasnik 12,5 odsto akcija Bete.
Janjić je izjavio da se imovinskog prava odrekao nepovratno kada je stupio u državnu službu, ali u Tanjugu navode kako je više od mesec dana po dolasku u Ministarstvo, njegovo ime i dalje bilo ubeleženo u Agenciji za privredne registre, među vlasnicima Bete.
Bivši glavni i odgovorni urednik Bete je obavestio javnost da je svoj deo preneo na druge suvlasnike, ali se direktor Tanjuga pita je li to poklon, trampa… Po njegovim rečima, on nije obavestio javnost o visini poreza koji je platio državi, ako ga je platio. A da bi se platio porez, mora da se utvrdi vrednost udela, što utvrđuje nezavisna revizorska kuća.


I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi