U 2007 godini povećan pritisak na medije

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević i njegova porodica imali su sreće pre više od osam meseci, kada im je eksplodirala bomba na prozoru spavaće sobe, da niko nije stradao. Informacija o počiniocima, međutim, i dalje nema, a Anastasijević kaže da ni njega niko ne obaveštava kako napreduje istraga.


„Od policije već jako dugo vremena ne dobijam nikakve informacije. Pretpostavljam da nema ništa novo, da ima nešto novo, valjda bi mi nešto javili. U stvari, došao je neko iz policije da razgovara sa mnom, kada sam ponovio sve ono što sam ranije već rekao – radi se o istoj osobi, istom inspektoru kome sam par meseci pre tog teksta rekao ono što sam kasnije objavio. Ovaj put je on sve to i zapisao, i to je to. Počinioca nema“, kaže Anastasijević.


Vlast se nije odrekla direktnog uticaja na medije, a stasala je i nova grupa bogataša koja veoma rado kupuje medije ili korumpira novinare, kako bi upravljali medijima u Srbiji, ocenjuje predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.


Ona kaže da su najdrastičniji slučajevi pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića i pretnje Dinku Gruhonjiću, ali ističe da je bilo i drugih pritisaka i pretnji tokom 2007.


„I druge kolege novinari su imali razne oblike pretnji, ne samo preko telefona, nego i mešanje u konkretan rad, i takvih slučajeva, koji nisu toliko drastični, bilo je desetak. Ako se tome doda da su stasale snage u Srbiji koje pokušavaju da brane knjige, ometaju tribine, zaista su vrlo ojačale one konzervativne, nacionalističke snage u Srbiji koje zaista ugrožavaju slobodu medija i pokušavaju menjati idejno klatno svesti slobode u Srbiji“, kaže Nadežda Gaće.


Sa zaključcima NUNS-a da je sloboda medija u Srbiji znatno pogoršana ne slaže se Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije. On podseća da su mnoge sistemske stvari urađene, ali se slaže da je pritisaka na medije bilo.


„Imali smo i zloupotrebe medija od strane vlasti i tajkuna, kao što smo imali i pritiske, mnogo više iz sfere biznisa, nego iz sfere vlasti, na same medije. Ono što, međutim, ostaje kao velika mrlja su nerešena ubistva novinara i ove godine ponovljen pokušaj ubistva novinara Dejana Anastasijevića. Mislim da se situacija na medijskoj sceni neće normalizovati i stabilizovati sve dok se to ne reši“, kaže Janjić.


On kaže da se u ovoj godini više pažnje mora posvetiti i primeni zakona o dostupnosti informacija, jer u 2006. nije bio redak slučaj da predstavnici vlasti odbiju da daju tražene informacije.

Tagovi

Povezani tekstovi