Novi projekti Ebarta

Radi se o jedinstvenoj nacionalnoj arhivi novinskih tekstova i video-snimaka, koja je svim građanima Srbije dostupna na adresi www.arhiv.co.yu. Oni koji kod kuće nemaju internet, arhivu novinskih tekstova mogu da pregledaju i u bibliotekama širom Srbije.


3. januara 2003. godine osnovana je medijska dokumentacija Ebart. Od tada, prikupila je preko milion novinskih tekstova iz 50-ak različitih novina, kao i više od 100.000 video-snimaka informativnih priloga televizija s nacionalnim pokrivanjem.


„Reč je o jednoj bazi koja omogućava svakome ko ima normalan kompjuter i relativno dobru i stabilnu internet-vezu da pristupi ovako velikoj arhivi“, kaže Velimir Ćurgus Kazimir iz Ebarta.


„Mi smo u ovom trenutku jedina institucija i jedina onlajn-arhiva u celom regionu“, kaže on.


Pored korišćenja arhive kod kuće ili u kancelariji, Ebart je pokrenuo novi projekat – ulazak medijske dokumentacije u biblioteke u Srbiji, kako bi novinska arhiva bila dostupna svim građanima.


„Moći će da se služe tom arhivom na način koji najčešće vidimo u američkim filmovima, u trilerima, gde nevino optužen pokušava da pronađe ubicu tako što ulazi u lokalnu biblioteku i čita lokalnu štampu i novine i pokušava da pronađe pravog ubicu“, kaže Ćurgus Kazimir.


„Mi smo se potrudili da napravimo nešto modernije i savremenije od toga što smo navikli u američkim filmovima, jer mi koristimo Internet kao osnovnu alatku, što znači da svako od svoje kuće može to da koristi“, kaže on.


Trenutno, arhiva Ebarta može da se prelistava u 20 biblioteka u Srbiji, zahvaljujući podršci fondacije Telenora.


U narednom periodu u Ebartu očekuju pomoć države, pre svih Ministarstva kulture, kako bi svoju arhivu učinili dostupnom u svih 150 biblioteka u Srbiji.

Tagovi

Povezani tekstovi