UNS: Dodela novinarske nagrade „Pera Todorović“ u junu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Novinarska nagrada za feljton „Pera Todorović“, koju je ustanovilo Udruženje novinara Srbije biće dodeljena u drugoj polovini juna ove godine. O nagradi će odlučivati žiri koji bira Uprava UNS-a.

UNS je u aprilu ove godine raspisao konkurs za novinarsku nagradu za feljton, koja se dodeljuje svake druge godine, a uručuje u novinarskoj kući „Pera Todorović“ u Vodicama kod Smederevske Palanke koju je Udruženje novinara podiglo zajedno sa Zavičajnim društvom Vidovača i Skupštinom opštine Smederevska Palanka.

 

 

Pera Todorović (1852-1907) bio je drugi predsednik (1891-1894) i obnovitelj Udruženja novinara Srbije. Bio je izdavač i urednik brojnih listova, među kojima su i „Male novine“, najtiražniji dnevni list u Srbiji toga doba. Autor je značajnih proznih dela od kojih je najpoznatiji „Dnevnik jednog dobrovoljca“. Rođen je u mestu Vodice, kraj Smederevske Palanke.

 

 

Dosadašnji dobitnici nagrade su Milorad Đoković (2017. godine) za feljton o Petru Kočiću u „Politici“ i Jovanka Simić (2019. godine) za feljtone „Vojvodina od Majske skupštine do prisajedinjenja“ i „Vojvodina–čedo umnih i upornih predaka“ u „Večernjim novostima“.

Tagovi

Povezani tekstovi