Pretnje i protesti zbog kontrole nad medijima

Komentar objavljen na ovom sajtu, na albanskom jeziku, tokom jučerašnjeg dana nije bio dostupan novinaru Danasa u integralnoj verziji, ali su albanski izvori u Bujanovcu potvrdili da je njegov autor „gradonačelnika Bujanovca poistovetio sa Slobodanom Miloševićem“.
Integralnu verziju komentara prenela je u svom programu RTV Bujanovac, što je za Danas potvrdio i direktor ove medijske kuće Džahid Ramadani. „Na ovaj način mi smo završili s bilo kakvom polemikom i ne želim da dajem više nikakve izjave“ – rekao je Ramadani.
U nepotpisanom saopštenju redakcije RTV Spektri, posle komentara koji je napisao Jeton Ismailji, navodi se da je Nagip Arifi u utorak pre podne telefonom pozvao Bakija Redžepija, odgovornog urednika Spektri, i „uputio pretnje i najgore moguće psovke“.
– O svemu ne želim da dajem nikakav komentar – rekao je ljutito novinaru Danasa gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi, kada je zamoljen da prokomentariše saopštenje RTV Spektri u kojem je prozvan za pretnje novinaru.
Spektri je svoje gledaoce obavestila o pretnjama predsednika bujanovačke opštine emitujući kajron, posle čega je došlo do okupljanja građana ispred zgrade TV Spektri. U saopštenju ove medijske kuće dostavljenom novinaru Danasa navodi se da su se građani „okupili ispred naše zgrade u znak podrške nastojanjima da nastavimo profesionalno i korektno informisanje“, kao i da su „zahvaljujući ljudima iz ove TV stanice sprečene masovnije demonstracije protiv čelnika lokalne vlasti u Bujanovcu“.
– Ovakav potez predsednika opštine Bujanovac u najmanju ruku je nekulturan. Nama nije stalo da podizanja bilo kakvih tenzija, ali ovo nismo očekivali od prvog čoveka naše opštine – rekao je za Danas Nedžat Beljulji, vlasnik RTV Spektri.
Odlukom Vlade Srbije do daljeg je odložena privatizacija RTV Bujanovac, koja emituje multietnički program na srpskom, albanskom i romskom jeziku. RTV Bujanovac je odlukom Republičke radiodifuzne agencije dobila lokalnu frekvenciju za emitovanje programa na području bujanovačke opštine.


V. Ristić

Tagovi

Povezani tekstovi