Privatizacijom medija smanjila bi se ostvarena prava manjina

Procenjeno je da nivo tih prava neće ostati isti u narednih pet godina, kada mediji koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina budu privatizovani. Odluka o obustavljanju privatizacije medija na jezicima manjina odnosi se na celu teritoriju Srbije i na sve medije koji izveštavaju na tim jezicima – rekao je Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, objašnjavajući zašto je u Zakonu o lokalnoj samoupravi dozvoljeno osnivanje medija na jezicima nacionalnih manjina.


Ministar je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da su se Zakonodavni odbor Skupštine, Sekretarijat Vlade i njegovo ministarstvo složili da je Beograd, kao glavni grad, nešto posebno i da s tolikim brojem stanovnika može da osnuje medij za izveštavanje.
– Postoji dilema da li je ta odluka u skladu sa Ustavom. Biću spreman da je Ustavni sud proceni, a odluka Suda biće poštovana – najavio je Marković.
Ministar Marković je predstavio i planove Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za 2008. On je rekao da u ovoj godini očekuje usvajanje 11 zakona, među kojima su i zakon o udruženjima, kako bi se regulisao rad oko 10.000 udruženja građana, odnosno nevladinih organizacija.
– Zakonom će se svima omogućiti osnivanje ovih udruženja. Ni država ni Ministarstvo neće moći da odlučuje o tome da li neko može da osnuje udruženje građana, ali pod uslovom da sva udruženja imaju potpunu odgovornost prema državi i njenim zakonskim propisima – objasnio je Marković.
On je negirao da je gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković podnela zahtev Ministarstvu za registraciju grupe građana.
Marković je takođe najavio usvajanje zakona o matičnim knjigama koji će građanima Srbije omogućiti da u bilo kojoj opštini dobiju izvod iz matične knjige rođenih. On je rekao da će biti usvojen zakon o zaposlenima u teritorijalnim autonomijama i lokalnim samoupravama, prema kojem će „broj zaposlenih biti ograničen brojem stanovnika, jer sada u lokalnim samoupravama radi više od 20.000 ljudi, a realno je da ih bude oko 12.000“.
Ministar očekuje da će biti usvojen i zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina jer su, kao je rekao, ti saveti sada „ispostave političkih partija“, a treba omogućiti da manjine biraju svoje predstavnike u tom telu.
Od ostalih zakona čije usvajanje očekuje Marković je naveo zakon o upravnom postupku, o upravnim sporovima, o jedinstvenom biračkom spisku, o izboru narodnih poslanika i zakon o komunalnoj policiji.
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu naglasio je i da je ostalo da se reši pitanje imovine lokalnih samouprava, a da su za funkcionisanje opština usvojeni svi potrebni zakoni kojima će se u rad lokalnih samouprava uvesti stabilnost u radu.


 L. V.

Tagovi

Povezani tekstovi