Država prodala, a državna agencija sprečila

Kao razlog za to navodi da Radiodifuzna agencija (RRA) ovoj TV stanici nije dodelila lokalnu frekvenciju i time ga sprečila da ispuni obaveze iz kupoprodajnog ugovora. S druge strane, u ovoj televiziji tvrde da zbog izostanka lokalne frekvencije vlasnik zahteva da mu zaposleni vrate 6.000 evra, koliko je platio za kupovinu ove medijske kuće. Međutim, Jovanović to demantuje i ističe da su upravo radnici od njega zatražili da raskine ugovor kako bi isposlovali otpremnine iz opštinskog budžeta.


U priču o privatizaciji televizije uključila se i opština koja je bila njen osnivač pre 16 godina, najavljujući da će radnicima koji budu ostali bez posla iz budžeta biti isplaćeni iznosi za socijalni program.
Inače, u septembru prošle godine privatizovano je opštinsko JP Kulturno-informativni centar, u okviru kojeg je poslovala lokalna TV BB Kanal 4. Većinski vlasnik je postao Slavko Jovanović iz Beograda, a na upravljačke pozicije došli su lokalni biznismeni vlasnici preduzeća BB Putevi Jerotije i Radenko Petrović.
Na činjenicu da oblast privatizacije lokalnih medija nije dobro uređena ukazuje Vladimir Jevtić, donedavno direktor Kulturno-informativnog centra Bajina Bašta.
– Način na koji se to danas radi ostavlja zaposlene u medijima, čiji su osnivači lokalne samouprave, potpuno nezaštićenim, izloženim pritiscima i uticajima onih čije delovanje ne doprinosi daljem razvoju i modernizaciji naše medijske scene, navodi Jevtić, istakavši da je „privatizacija lokalnih elektronskih medija netransparentna i haotična“.
– Time se ostavlja prostor da u lokalnu medijsku sferu ulaze ljudi koji imaju novac i koji žele da putem kontrole medija „kupe“ moć i uticaj u društvu, a nemaju elementarne predstave o tome šta su lokalni mediji, kakva je njihova uloga i čime bi trebalo da se bave, dodao je Jevtić.
Slavko Jovanović, novi vlasnik, rekao je Danasu da od zaposlenih nije tražio pomenutih 6.000 evra, a potom najavio da će posle isteka žalbenog roka na rešenje RRA pokrenuti postupak za raskid kupoprodajnog ugovora, jer nije u mogućnosti da ispuni obaveze pošto ga je, kako poručuje, država u tome sprečila.
– Ne tražim od zaposlenih da mi vrate novac. Radnici su od mene tražili da jednostrano raskinem kupoprodajni ugovor kako bi oni, iz opštinskog budžeta, dobili 40.000 evra za socijalni program. Rekli su mi da ako ja ne raskinem kupoprodajni ugovor oni neće moći da dobiju taj novac. Ipak, bez obzira na sve, ugovor ću raskinuti, tako da će bez posla ostati 21 radnik, ali ja sam tu nemoćan. Nisu dobili lokalnu frekvenciju i ja za to nisam kriv, rekao je Danasu Jovanović.
– Nisam u stanju da ispunim preuzete obaveze, odnosno da narednih pet godina nastavim osnovnu delatnost. Jedna državna agencija (Agencija za privatizaciju) prodala mi je televiziju, a druga, takođe državna agencija (RRA), istoj televiziji zabranila je rad jer nam nije dodelila lokalnu frekvenciju, zaključio je u razgovoru za Danas Slavko Jovanović.


Nenad Kovačević

Tagovi

Povezani tekstovi