Radikali ćute, RTS se pravda izborima i sportom

Ono što je začudilo jeste da se tim povodom u javnosti nije oglasila Srpska radikalna stranka. Naš list pokušao je da dozna o čemu je reč, zašto SRS ćuti i da li je time uskraćeno pravo javnosti da se upozna sa iskazima svedoka optužbe sa suđenja lideru radikala.
Potpredsednik SRS Dragan Todorović na pitanje našeg lista zašto radikali nisu reagovali na iznenadnu manju minutažu na RTS posvećenu suđenju Šešelju, odgovara da oni jesu reagovali, ali ne javno.
– Otkud vi znate da nismo reagovali? Jesmo i očekujemo da će ta reakcija imati efekta. Gde smo reagovali i kako, neću da vam kažem. Zašto neću? Što bih vam pa rekao. Ono što treba da znate je da ovih dana ne mogu da živim od poziva članova SRS i građana koji su potpisali peticiju za TV prenose suđenja – napominje na kraju Todorović.
Pokušali smo da dobijemo odgovore na ista pitanja i od glavnog urednika Informativnog programa RTS Nenada Lj. Stefanovića.
– Kada je počelo suđenje haškom optuženiku Vojislavu Šešelju kolegijum RTS je, ako se sećate, izdao saopštenje u kojem je rečeno da ćemo ovaj proces pratiti na različite načine, pre svega u zavisnosti od naših ranije preuzetih programskih obaveza. U istom saopštenju jasno smo naznačili da svakodnevni prenosi iz Haga prevazilaze i naše finansijske mogućnosti. Rekli smo da ćemo nastojati da uvodne reči optužbe i odbrane (u ovom slučaju samog Šešelja) damo integralno, a da ćemo kasnije snimke sa suđenja emitovati – u celini, skraćeno, ili kroz specijalne jednočasovne emisije u kojima bi se svakako našlo mesta i za ostale haške procese. Kao što znate, upravo ovih dana imamo obavezu da predsedničkim kandidatima obezbedimo termine za predstavljanje – kaže za Danas Nenad Lj. Stefanović.
On dodaje da je RTS, „takođe, još ranije kupio i prava prenosa utakmica naše muške i ženske odbojkaške reprezentacije i zbog svih tih programskih obaveza nismo u ovom trenutku u mogućnosti da suđenju Vojislavu Šešelju posvetimo više od jednočasovnog večernjeg snimka. Kao haški izveštač s prilično iskustva mogu da vam potvrdim da prosečan sudski dan u Tribunalu obično traje oko četiri sata. Kada se tome dodaju i zatvoreni delovi sednice (u procesu koji se vodi protiv Šešelja ima ih izuzetno mnogo), i redovne pauze, ono što spada u dnevni izveštaj sa suđenja obično se prepolovi“.
Na pitanje da li se skraćenim emitovanjima uskraćuje pravo javnosti da se upozna sa saznanjima haškog Tužilaštva i svocima optužbe, Stefanović ističe da ta tvrdnja nije tačna.
– U protekla dva dana naši gledaoci nisu propustili nijedan bitan detalj sa ovog suđenja, niti i jednu bitnu tvrdnju svedoka optužbe, osim možda nekoliko proceduralnih nadmudrivanja samog Šešelja i tužioca. Tako ćemo raditi i ubuduće. Nećemo uskraćivati pravo javnosti da sazna šta se zbiva u haškim sudnicama – poručuje glavni urednik Informativnog programa RTS.
Nenad Lj. Stefanović kaže za Danas da vrh SRS, prema njegovim saznanjima, nije reagovao na skraćene prikaze sa suđenju Vojislavu Šešelju.
– Ima, međutim, reakcija koje stižu mejlovima ili telefonom. Deo publike nas psuje da smo „izdajnici“, jer suđenje Šešelju ne prenosimo po ceo dan i to na oba programa, ako je moguće i s reprizama. Drugi deo publike kaže da smo „zločinci“ što uopšte spominjemo Šešelja, da bi odmah zatim prilično ubeđeno tvrdili kako ćemo sakriti od javnosti sve svedoke optužbe i ponovo se uključiti kada dođe vreme za Šešeljeve svedoke – ističe Stefanović.


J. Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi