Ubice Slavka Ćuruvije ne mogu da me zastraše

Direktorka te institucije Branka Prpa kaže za Danas da je napad bio isplaniran.
– Sve je snimljeno kamerama video nadzora. Tri lica su snimljena, s tim što je osoba koja je bacala kantu i koja je potpuno razorila prozor pisarnice imala kapuljaču. To nisu nikakvi huligani. Ova grupa je imala svest o tome da je Arhiv pod video nadzorom i samim tim ovaj napad je bio isplaniran, jer se na snimku vidi da jedna od osoba, koja nije imala kapuljaču na glavi, izbegava kamere. To se tačno vidi i na snimku, kada jedna osoba skloni lice da je kamera ne bi uhvatila – ocenjuje Branka Prpa.
Ona podseća da su pre ovoga nepoznate osobe 18. oktobra 2007, takođe snimljene kamerama, palile crnu sveću ispred Arhiva i izvodile „ritual smrti“.
– Rezultata istrage nema. Na osnovu snimaka policija je trebalo da identifikuje te osobe. Arhiv je državna institucija ispred zgrade je jarbol sa zastavama Srbije i grada Beograda, tako da je ovo napad i na samu državu. Ne znam koji bi bili motivi. Istorijski arhiv čuva dokumente koja su u statusu kulturnog dobra od izuzetnog značaja i ako vi dovedete u opasnost takvu instituciju, kakva je razlika između tih mladića i onih koji su palili crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu? Nema razlike – ističe Prpa.
Ona ocenjuje da je 18. oktobra ispred Arhiva bila paljena crna sveća za njenu smrt i da neko pokušava da je zaplaši.
– Žele da me uplaše već dugo vremena, a posebno od 11. januara prošle godine, kad sam izvedena kao svedok pred Specijalni sud u vezi sa svirepim ubistvom Slavka Ćuruvije. Hoću javno da im poručim da od ljudske krvi ne mogu da operu ruke i da me neće zastrašiti niti pokolebati. Potrudiću se da Slavkovim ubicama budem za vratom do kraja života – poručuje Branka Prpa, koja je bila nevenčana supruga ubijenog novinara Slavka Ćuruvije.


J. Čolak

Tagovi

Povezani tekstovi