Preki sud

,,Beše ,tvrdo’, al prođoše i ovi izbori. Čekaj, bre, dokle bre ovako. Ma hoću nedeljom da se bavim nekim drugim poslovima po kući, ili da idem nekud na izlet, ili…
Ovo već više nema smisla, ma nismo svoji kad imamo noćne more. Ko će koga pobediti, pa bdimo slušajući izborne rezultate, umesto da radimo svoj posao. Ima li kraja?
Ajd’ dobro je ispalo. (To je valjda i za nauk Tadiću da postoji prag bola, pa da je to poslednja šansa da narod izađe na izbore i da glasa za nekog, za koga ne bi, a samo zato jer ima i nešto gore od toga.)”.
Ovo je komentarčić sa sajta, odnosno elektronskih novina ,,Radio Mileva” dr Miroslava Konstantinovića. I dnevne novine na prvim stranama na razne načine osvrću se ili dotiču upravo završenih izbora za predsednika.
Sve novine, dakle, osim ,,Kurira” i ,,Sutra”.
,,Sutra” nije objavio ništa, jer je prestao da izlazi. Minulog petka izašao je poslednji broj. Novinarama je rečeno da je nestalo struje, pa zbog toga. Ali evo, na kioscima tih novina nije bilo ni juče. Možda će se ,,Sutra” sutra pojaviti? Ako je zbog struje… Pojedinci prestanak izlaska ovih novina povezuju sa okončanjem predsedničkih izbora, dok drugi smatraju da su se dva događaja slučajno preklopila. Novine mogu prestati sa izlaženjem iz više razloga, pa i ako nisu isplative. U svakom slučaju, na tržištu radne snage eto još jedne grupe novinarskih argata.
A ,,Kurir” preko cele prve strane (samo ima još dva sitna naslova) donosi: ,,Ceca voli žene!”. Zna se koja Ceca. To je ona Ceca koja na naslovnim stranama tabloida nije samo ponekad. A i tada se čitaoci zabrinu: Šta li je sa Cecom? Onomad su je pominjali i u vezi sa ,,fudbalskom mafijom”. Pre toga su je danima pratili u stopu ne bi li je uslikali sa novim momkom. Zaista ne znam kako sve to može da izdrži.
Jer, primera radi, na kraju naslova u ,,Kuriru” nije znak pitanja. Iako, u podnaslovu piše: ,,Svetlana Ražnatović: Očigledno je da svako može da priča šta god želi i o kome god želi. Međutim, na takve neistine i gadosti svaki komentar je suvišan, osim – žalosno!”.
Urednik je – izvlačeći pomenuti naslov – očigledno poverovao onome što je napisano u drugom podnaslovu: ,,Ceca je biseksulaka, osim s muškarcima, spavala je i sa ženama”, tvrdi Esad Samardžić, nekadašnji menadžer najveće srpske zvezde.
Tekst tako gromoglasno najavljen na prvoj strani, rasprostro se na gotovo cele dve unutrašnje strane pod naslovom: ,,Pljuvačina”.
I ,,Pres” je to dao na prvoj strani, ali na dnu, sitnim slovima: ,,Cecu sad optužuju da je lezbo”, da bi se tekst raširio na srednjim stranama, pod naslovom ,,Bizarno”:
,,Posle Jelene Karleuše, koja je nedavno optužila Cecu Ražnatović da stoji iza ubistva njenog bivšeg dečka Zorana Davidovića Ćande, oglasio se i Esad Samardžić (49), bivši menadžer najpopularnije srpske folk pevačice i brat Cecinog bivšeg dečka Hare Samardžić. U intervjuu za hrvatski magazin ,Arena’, Samardžić, bivši fudbaler, policijski inspektor i vlasnik diskoteka, u kojima je, kako navodi, ,Ceca započinjala karijeru’, izneo je niz optužbi i teških reči na račun svoje bivše štićenice, koju je čak nazvao ,lakom ženom i biseksualkom’”, piše ,,Pres”.
Tvrdeći da ,,jedini zna istinu kako je Ceca napravila karijeru”, Esad Samardžić iznosi niz bljuvotina koje prenose gotovo svi naši tabloidi. (,,Gazeta”: ,,Pas laje, vetar nosi”, ,,Alo”, glavni tekst na poslednjoj strani: ,,Esad: Ceca je biseksualka”…)
Bez obzira na to što donose i izjavu Svetlane Ražnatović, ona ostaje u senci krupnih naslova koji se izvlače iz izjava ovog, očigledno primitivnog čoveka.
Na taj način urednici su presudili jednodušno (osim ,,Gazete”) čijoj su tvrdnji naklonjeni.
Urednici i novinari skloni su da presuđuju i pre okončanja suđenja.
Bezbroj je primera koji to pokazuju. Eto juče, na primer, gotovo sve novine su presudile da su Bogdan Ć, Goran J. i Saša Đ. – prevaranti. Naslovi su po pravilu: ,,Prevaranti iza brave”. Tek u tekstu možete da pročitate da su ,,osumnjičeni”, odnosno da ih ,,policija sumnjiči”. Ali, ne opra ih ni Dunav ni Sava ako se sumnja na sudu ne dokaže. Jer, uz podatke odakle su, koliko godina imaju, objavljene su im i fotografije, tako da inicijali prezimena zaista gube svaki smisao. Veoma dvolično.
Ili naslov ,,Stečajni mafijaši na slobodi”, iako sud još nije završio svoj posao. Nije dokazano da su mafijaši, no ko da čeka dokaze?
Već po kratkom postupku, kao preki sud.


Slobodan Stojićević

Tagovi

Povezani tekstovi