Novi dokazi za istragu ubistva Slavka Ćuruvije

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče da bi „preduzimanje novih istražnih radnji“ u ovom slučaju „moglo doneti ozbiljnije pomake“ u istrazi.
– Uputili smo zahtev policiji da prikupi dodatne podatke i obaveštenja ne bi li smo se približili konačnom cilju da otkrijemo ko su organizatori i izvršioci tog krivičnog dela – istakao je Radisavljević.
On je istakao da u slučaju Ćuruvija „ima novih momenata“, izrazivši zadovoljstvo jer je obezbeđen „dobar deo dokaza koji bi mogli da se koriste u eventualnom kasnijem postupku“. Istraga o ubistvu Ćuruvije počela je u januaru 2007. godine i u okviru nje je saslušano više od 50 osoba, među kojima su pripadnici DB-a koji su pratili Ćuruviju na dan ubistva. Specijalno tužilaštvo je do sada u više navrata najavljivalo da je ubistvo Ćuruvije pred razrešenjem. Bivši specijalni tužilac Slobodan Radovanović je u septembru 2006. rekao da su imena ubica poznata i da bi predmet mogao ubrzo da bude rešen.
Tri meseca kasnije je obavestio javnost da će ubrzo saopštiti imena onih koji stoje iza ubistva, i da će u slučaju da krivični postupak iz nekog razloga ipak izostane, otvoriti dosijee i reći sve što zna o ubistvu Ćuruvije. Sličnu izjavu je dao i pola godine kasnije, ali nikakvog pomaka do sada nije bilo. U julu 2007. Radovanovića je na funkciji specijalnog tužioca zamenio Miljko Radisavljević, međutim, slučaj Ćuruvija nije razrešen.
Neposredno pred ubistvo Ćuruvije supruga bivšeg predsednika SRJ Mirjana Marković uputila mu je javne i privatne pretnje i na njenu inicijativu je objavljen članak u „Politici ekspres“ – „Ćuruvija dočekao bombe“. Samo nekoliko dana kasnije Ćuruvija je likvidiran ispred svog stana u Svetogorskoj ulici u centru Beograda.


E.B. 

Tagovi

Povezani tekstovi