Zaštitite sedmu silu

Glavni urednici medija i novinari, na NUNS-ovom skupu „Mediji u kriznim situacijama“ u četvrtak, složili su se kako je nedopustivo da se novinari optužuju za manjak patriotizma i nacionalnu izdaju.
U zahtevu se kaže kako su nasrtaje na novinare domaćih i stranih medijskih kuća „otvoreno zagovarali i neki partijski i državni funkcioneri, a da se tome niko javno nije protivio, bar ne iz krugova vlasti“.
– Novinari nisu kreatori političkih odluka i za njihove posledice odgovornost treba da podnesu političari i državni funkcioneri – izričiti su potpisnici NUNS-ovog zahteva. – Zato je neprihvatljivo da se za divljanje i pljačku tokom protesta okrivljuju novinari, koji su zapravo bili žrtve huligana.
Veran Matić, glavni i odgovorni urednik B 92, rekao je kako je njegova televizija bila obeležena kao jedna od institucija koju treba zapaliti.
– Sve dok čitava medijska kuća, u okviru koje su tri medija, radi pod zaštitom policije, teško je govoriti o slobodnom novinarstvu – zaključuje Veran Matić.
Prvi čovek B 92 rekao je i da je Savet Republičke radiodifuzne agencije razmatrao kako bi „devedeset dvojka“ trebalo da bude kažnjena zbog načina izveštavanja sa protesta „Kosovo je Srbija“ i tokom nereda na beogradskim ulicama 21. februara.
Učesnici su se složili da bi RRA, kao nezavisno telo, morala da se pozabavi medijima koji su pozivali na linč i kazni ih.
– Na sednici Saveta RRA nije razmatrano kažnjavanje i oduzimanje dozvole bilo kom emiteru, pa ni B 92, jer po Zakonu o radiodifuziji tako nešto bez komplikovane i dugotrajne procedure, i preko noći, uopšte nije moguće – rekao nam je Aleksandar Vasić, potpredsednik Saveta RRA. – To nije jednostavan postupak i podrazumeva dugotrajan proces: analizu Stručne službe i mišljenje Etičkog komiteta, izjašnjenje emitera i donošenje odluke Saveta. Nije moguće oduzeti dozvolu bilo kojem emiteru – dodao je Aleksandar Vasić -ukoliko prethodno nije izrečena mera javnog upozorenja, pa tek onda privremenog i na kraju trajnog oduzimanja dozvole.
– Savet RRA nije preki sud, već nezavisno regulatorno telo koje postupa u skladu sa Zakonom o radiodifuziji – kaže Vasić, i dodaje da će Savet RRA, na osnovu analize njenog etičkog komiteta i stručne službe, sagledati situaciju u elektronskim medijima i o svojim ocenama obavestiti javnost.


I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi