„Srpske dveri“ protiv „Peščanika“

Posle tvrdnji advokata Srđe Popovića da u Srbiji postoji kontinuitet politike odnosa prema Albancima koji se nije menjao ni posle 5. oktobra 2000, a naročito otkada je na čelu vlade Vojislav Koštunica, desetak mladića je glasno negodovalo i pokušalo da na silu uzme reč, ali su se publika i govornici oštro usprotivili.
U salu Studentskog doma ušla je i policija koja je obezbeđivala promociju, rekla je jedna od urednica „Peščanika“ Svetlana Lukić.


„Prema onome što smo saznali od jednog od pripadnika policije, grupa mladića je zaustavljena na Pančevačkom mostu, odnosno policija im nije dozvolila da uđu u grad. Međutim, nekoliko mladića je, ipak, ušlo u salu i pokušalo, nakon desetak minuta, da prekine tribinu glasno negodujući protiv onoga što se čulo na promociji „Peščanika“, rekla je ona. Ona smatra da je policija reagovala „onako kako treba da reaguje“, upozoravajući te mladiće da ne mogu da prekidaju tribinu.
Ona kaže da, iako nisu psovali i vređali prisutne, pripadnici organizacije „Sabor srpskih dveri“ nisu dozvolili učesnicima tribine da govore.


Jedna od njih, dramaturg Biljana Srbljanović, smatra da je jasno da je u pitanju sistematična akcija pokušaja da se ućutka većina. Prema rečima direktora Doma omladine Pančevo Radiše Stanišića, tokom tribine je stigla anonimna dojava da je u sali postavljena bomba.
Policija je pretresala sve koji su ulazili u salu gde je održana tribina.


Na promociji „Peščanika“, u prepunoj sali Studentskog doma, govorili su dramaturg Biljana Srbljanović, advokat Srđa Popović, reditelj Milutin Petrović i autorke „Peščanika“ Svetlana Lukić i Svetlana Luković, preneo je B92. Na sajtu Srpskog sabora „Dveri“ piše da su oni „udruženje građana koje se rađalo na tribinama-promocijama našeg časopisa, kada je veliki broj mladih ljudi imao želju da se poveže sa nama i da se uključi u naš rad“. „Vremenom je Srpski sabor „Dveri“ postao udruženje koje okuplja one mlade ljude koji u svetosavskoj kulturi i svetosavskom načinu života vide smisao i prostor za svoje društveno delovanje. Naše udruženje je sabor verujuće srpske intelektualne omladine koju ne vodi deviza „preko političkih stranaka do vlasti i moći“, već krilatica „za nacionalnu sabornost u različitosti profesija“.  Dakle, udruženje Srpski sabor „Dveri“ je nastalo upravo iz razloga da se na temelju jednog crkvenog pogleda na svet srpska omladina upozna i poveže, tek na tim osnovama postajući i društveno delatna“, navodi se na sajtu ove organizacije.


Ekipa Glasa javnosti

Tagovi

Povezani tekstovi