List Danas dobitnik Nagrade Konkordia za slobodu štampe

Generalni sekretar Kluba, dr Ilze Brandner-Radinger, obavestila nas je da je Danas, prema obrazloženju žirija za nagrade, zaista zaslužio ovo značajno priznanje zbog svoje stalne borbe za nezavisnost i slobodu štampe, koju vodi još od osnivanja 1997. uprkos mnogim teškoćama i pretnjama.
Saznajemo da ja naš list za ovu nagradu nominovao generalni sekretar Medijske organizacije za Jugoistočnu Evropu (SEEMO) Oliver Vujović.
Nagrada Danasu biće uručena početkom maja ove godine, povodom 3. maja, svetskog Dana slobode štampe, u Pres klubu Konkordia u Beču. Nagrada se dodeljuje u dve kategorije – u oblasti ljudskih prava, koja se pre svega odnosi na Austriju, i za slobodu štampe, koja obuhvata širi region. Po pravilu, žiri svake godine i pojedincima dodeljuje počasne nagrade za izuzetna životna dostignuća na polju borbe za demokratiju, ljudska prava i slobodu štampe.
Nagrade za slobodu štampe s prostora bivše Jugoslavije dosad su dobili Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) 1999. i Željko Kopanja, prvi čovek Nezavisnih novina iz Banjaluke, 2001. Među dobitnicima počasnih nagrada nalaze se i bivši predsednik Češke Republike Vaclav Havel i doskorašnji direktor Međunarodnog instituta za štampu (IPI) Johan Fric.


R. D

Tagovi

Povezani tekstovi