Tijanić: Izdali su premijera

Aleksandar Tijanić je podneo zahtev Specijalnom tužilaštvu, Republičkom javnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova za sprovođenje hitnog postupka po službenoj dužnosti, zbog „neprijavljivanja pripremanja i nesprečavanja krivičnog dela organizovanja ubistva, višestrukih pokušaja ubistva i ubistva dr Zorana Đinđića, predsednika Vlade Republike Srbije“. Tijanić u zahtevu, koji je prosledio i medijima, navodi da ga podnosi i zbog „nehata, nevršenja službenih dužnosti i nemarnog vršenja službenih dužnosti, što je omogućilo ubistvo dr Zorana Đinđića, predsednika Vlade Republike Srbije“.
Pozivajući se na film „Atentat, medijska pozadina“, prikazan 12. marta na Prvom programu RTS, koji je videlo 3,6 miliona građana, Tijanić konstatuje da su duboku uznemirenost izazvale činjenice, „koje brojni ugledni svedoci iznose u ovom dokumentarnom filmu“. On se, pri tome, poziva na izjavu tadašnjeg potpredsednika Upravnog odbora RTS da mu je Vladimir Popović, samo nekoliko časova posle Đinđićevog ubistva, predao kompletan spisak učesnika atentata, njihove fotografije, imena i podatke.
U dokumentarnom filmu jedna od učesnica se pita – kad su sve to odmah posle atentata znali, zašto sve to nisu sprečili? To pitanje danas postavljaju milioni građana Srbije, ocenio je Tijanić i naglasio da „sve upućuje na zaključak da je neko, na dan atentata, a možda i mnogo dana pre ubistva, imao tačan spisak ubica, njihove fotografije“.
Povodom vanrednog stanja uvedenog posle ubistva Đinđića, Tijanić zaključuje da je uvođenje cenzure bila „samo mera zaštite odgovornih iz srpske vlasti“.
„Moć je, dakle, preseljena iz institucija u neformalne grupe i treba istražiti ulogu Vladimira Popovića, poznatijeg kao Beba, u tom kršenju ustavnog poretka koji je koštao života predsednika vlade“, smatra Tijanić.
„Neka istraga krene u svim pravcima, uključivši i ka meni“, poručuje Tijanić i naglašava: „Pošto su izvršioci atentata poznati i već osuđeni, fakti izneti u dokumentarnom filmu Atentat, medijska pozadina, do sada su najozbiljniji trag koji vodi do odgovora na pitanje – da li je dr Zoran Đinđić ubijen, jer su mnogi iz državnih institucija i njegovog ličnog okruženja izručili premijera ubicama u strahu za sopstveni život“.


R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi