Bodrožić: Neka i država plati svoje penale

Policija mu je naložila da kaznu hitno plati ili će biti upućen na izdržavanje zatvorske kazne od 18 dana.
Bodrožić međutim za Danas kaže da je vreme da prvo vlasti učine korak u pravcu satisfakcije i izvršavanja svojih obaveza, „pa sam zato odlučio da više svoje penale ne plaćam“.


– Rešen sam da ovoga puta idem do kraja, a sada sam, nakon pritvaranja na putu za Beograd, jer me je pozvalo Ministarstvo pravde. Pretpostavljam da su to učinili kako bismo se konačno dogovorili oko toga šta će se dešavati kada su u pitanju moje kazne, ali i obaveza koje država Srbija ima prema meni – rekao je za Danas Bodrožić u telefonskom razgovoru. On je istakao da je za poslednje dve godine na ime kazni po tužbama raznih kikindskih moćnika platio 502.000 dinara.
Da podsetimo, Komitet pravnika za ljudska prava UN je poništio neke od odluka sudova u Srbiji i naložio nadoknadu štete uredniku Kikindskih, ali su državni organi u većini slučajeva ostajali nemi na ove preporuke.
– Sve naloge za plaćanje kazni sam sproveo i sada je red na državu da učini svoje. Presuda Komiteta UN je još novembra 2005. godine dostavljena tadašnjem ministru pravde Zoranu Stojkoviću, koji za vreme svog mandata nije reagovao. Akt UN je završio u nekoj od fioka u ministrovom kabinetu – objašnjava Bodrožić i ukazuje da je nalog ponovljen 2006, ali da ni po njemu nije ništa učinjeno.
Zbog privođenje Bodrožića, juče su protestovali Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenjujući da je to nastavak sudsko-policijske kampanje protiv uglednog i hrabrog novinara. U zajedničkom saopštenju se navodi da je to jedna u nizu kazni koje je Bodrožić „zaradio“ zbog svog profesionalnog rada koji odlikuje oštra kritika miloševićevskih tajkuna u Kikindi. Dodaje se da je „više nego skandalozno dvoipogodišnje oglušivanje nadležnih organa na nalog Komiteta pravnika za ljudska prava UN da ne plaća sudske kazne, dok od države ne dobije odštetu.“ Novinarska udruženja najavljuju da će o ovom slučaju obavestiti međunarodne organizacije za ljudska prava, kao i evropska i svetska novinarska udruženja kako bi zaštitile svog kolegu.


A. Jirsa

Tagovi

Povezani tekstovi