Bez recepta za medijsku tranziciju

On je ocenio da je takvo uvođenje reda u medijskoj sferi loša usluga medijima, a da ponovno pokretanje postupka privatizacije tih medija neće biti moguće do juna, a možda će se čak i prolongirati. Joža Laslo, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, naglasio je da je Zakon o privatizaciji medija u Srbiji loše koncipiran kada je reč o medijima manjina, jer se došlo u situaciju da se smanjuju već stečena prava manjina u oblasti informisanja, što je direktno kršenje Ustava.
– Nije se pronašao recept kako preći sa jednog koraka na drugi – sačuvati medije manjina i njihova prava i implementirati nove medijske zakone koji su rađeni u skladu sa evropskim standardima. Kao da naš pravni sistem nije uvažio činjenicu postojanja medija manjina. Naši zahtevi su bili da se iz procesa privatizacije izuzmu mediji koji imaju programe na manjinskim jezicima, ali jedino što smo uspeli da postignemo jeste odlaganje rokova privatizacije. Naš je stav da je promena u zakonodavstvu neminovnost – istakao je Joža Laslo.
Nikola Babić, predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta, ukazao je da postoji opasnost po medije manjina kada njihovi vlasnici postanu privatna lica i založio se da osnivačka prava ostanu u rukama lokalnih samouprava. Direktor Radio Subotice Antal Bijači, naglašavajući ulogu koju lokalni mediji imaju u informisanju građana lokalnih zajednica, a pogotovo pripadnika nacionalnih manjina, napomenuo je da se za privatizaciju tih medija zalažu najviše ne oni koji rade u tim medijima, već lica koja sede u „određenim udruženjima ili u produženim rukama evropskih institucija“. Zlatko Romić, novinar nedeljnika Subotičke, izneo je stav da je RRA odigrala nekorektnu ulogu u privatizaiji Radio Subotice koja će na kraju doprineti umanjivanju stečenih prava medija na manjinskim jezicima. On je ocenio da većina medija manjina u čitavoj Vojvodini, izuzimajući one na mađarskom jeziku, uglavnom ne vrši svoju funkciju svestranog informisanja pripadnika tih manjina, već se najčešće bave samo sobom.


V. Laloš

Tagovi

Povezani tekstovi