Studio B, svetla tačka medija

Sajt ove gradske stanice je, za sada, jedini koji svakodnevne vesti i obaveštenja čini dostupnim licima s ovom vrstom hendikepa. Po novom Zakonu o informisanju, svi mediji će biti obavezni da svoje sajtove prilagode slepima.
U razgovoru sa Aleksandrom Andrićem, urednikom sajta, saznali smo da je počeo probni period i da projekat funkcioniše bez većih problema. Sajt je jedinstven i u skladu je sa potrebama slepih. Podaci su im dostupni preko specijalnog programa gde se putem zvuka prenosi informacija.
Vesna Nestorović, predsednica Udruženja slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“, objašnjava na koji način slabovide i slepe osobe koriste personalni računar uz upotrebu govornog programa.
– Prvo se uključuje „Jawls“, čitač ekrana, a zatim se aktavira „Unreader“ – govorna sinteza. Sve komande se nalaze na tastaturi i ne koristimo miš. U mogućnosti smo da koristimo sve kompjuterske programe, osim „fotošopa“ – objašnjava Nestorović i dodaje da se pravila univerzalnog dizajna ne mogu se menjati tako brzo.
– Ipak, Studio B je napravio jedini sajt koji je nama dostupan, vodeći računa o smetnjama na koje nailazimo prilikom upotrebe računara. Posebno nas raduje
što nas vide kao svoje građane, a ne kao osobe sa invaliditetom, omogućavajući nam jednakost i pristupačnost, ne čekajući na zakon i obavezujuća dokumenta – ističe Nestorović.

Tagovi

Povezani tekstovi