Žarković kupio „Vreme“

Petoro zaposlenih uzelo je kredit i od dosadašnjeg vlasnika kupilo paket od 55 odsto akcija Novinskog preduzeća „Vreme“. Konzorcijum većinskih vlasnika čine Dragoljub Žarković, sadašnji glavni urednik, Milan Milošević, Miloš Vasić, Aleksandar Ćirić i Filip Švarm.  Sa dosadašnjih 19 odsto, konzorcijum sada ima 74 odsto kapitala. Iznos za koji su postali vlasnici medija u kome rade ne žele da otkriju.


Od osnivanja „Vremena“ većinski vlasnikkapitala bio je advokat Boris S. Popović, sin Vesne Pešić i advokata Srđe Popovića. Na njegovu inicijativu 2007. godine promenjen je direktor preduzeća. Umesto Dragoljuba Žarkovića, koji je do tada obavljao i dužnost direktora, došao je Branko Popović. Međutim, 22. februara u Agenciji za privredne registre kao novi vlasnik većinskog paketa akcija ubeležena je firma „Eraton“ iz Beograda, čiji vlasnik je novinar Srđan Kusovac. Suštinski, kažu u „Vremenu“, zbog veze Popovića sa „Eratonom“, promene vlasnika nije ni bilo.


O tome da li je motiv dosadašnjeg vlasnika da unovči svoj udeo bio samo tržišni, Dragoljub Žarković ne želi da govori.


-To treba pitati njega-kaže Žarković. Mislim da je samo došao trenutak da se dosadašnji vlasnik odluči hoće li da proda akcije ili se suoči sa situacijom da deo redakcije ne želi da  radi pod uslovima koji su postojali.


Žarković takođe otkriva da njegova, niti namera četvorice njegovih kolega, nije da „gazduju“ novinama,  nego će već na jesen deo kaptala podeliti sa mlađim redakcijskim kolegama. Direktora će i dalje birati vlasnici, a glavnog urednika redakcija. Zasada, ni na jednoj, ni nadrugoj funkciji neće biti promena.


Sudske formalnosti završene su juče, predat je zahtevza upis u privredni registar, tako da će za nekoliko dana vlasnička promena u „Vremenu“ biti i zvanično objavljena u Agenciji za privredne registre. Knjigovodstvena vrednost „Vremena“ je 50.000 evra, ali je tržišna neuporedivo veća.


I. Mićević

Tagovi

Povezani tekstovi