Svetski dan slobode medija

Istim povodom Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije izdali su svoje proglase. U saopštenju NUNS- a kaže se da dok novinari širom sveta slave svoje uspehe, novinari u Srbiji i dalje čekaju odgovor na pitanje ko ih ubija nekažnjeno.


„Umesto da kao i ostale njihove kolege u slobodnom svetu teže unapređenju profesije, i vlastima i vlasnicima medija pošalju jasan signal da im se nepoštovanje slobode medija, jedne od najvažnijih tekovina modernog sveta može vratiti svom žestinom, novinari u


Srbiji kucaju na čvrsto zatvorena vrata iza kojih se pomno čuvaju imena ubica i nalogodavaca ubistava Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića“, ističe se u proglasu NUNS-a.


Svetski dan slobode medija 2008. godine hiljade novinara u Srbiji dočekuju bez stalnog ugovora o radu, sa niskim platama i neregulisanim socijalnim položajem. Mnogi od njih su bez izgleda da zarade penziju.


Ni slika svetskog novinarstva nije bolja. Prema podacima međunarodne organizacije za zaštitu prava novinara Reporteri bez granica, od početka 2008. godine u svetu je poginulo devet novinara, a njih 137 je uhapšeno. Prošle godine je poginulo 86 novinara i 26 medijskih radnika. Njih 887 je uhapšeno, a 1511 je onih koji su bili napadnuti ili im je prećeno.


Na svetskoj rang listi slobode medija, koju objavljuje međunarodna profesionalna novinarska organizacija „Reporteri bez granica“, Srbija je 2007. godinu završila na 67. mestu.


Šabić: U Srbiji novinarima otežan posao


Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je novinari i mediji u Srbiji ne rade u uslovima koji bi bili primereni standardima i potrebama demokratskog društva.


Prema njegovim rečima, u ostvarivanju prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja novinari i mediji se neretko suočavaju sa problemima koji su gotovo apsurdni.


„Žalbe kojima se sve češće obraćaju povereniku, pokazuju da im se uskraćuju čak i informacije koje vlast po zakonu i kriterijumu demokratskog društva duguje najširoj javnosti i bez zahteva“, naveo je Šabić i dodao da se „informacije uskraćuju i bez obrazloženja
ili uz navođenje razloga čiji legitimitet je veoma problematičan“.


Šabić je rekao da se ovakvim postupcima flagrantno krše Ustavom i zakonom zajamčena prava medija i dodao da je indikativno što ni
posle tri godine primene zakona još ne funkcionišu neki mehanizmi neophodni za prinudno ostvarivanje ovih prava i za kažnjavanje onih
koji ih ignorišu i krše.


„Istovremeno, proces povlačenja vlasti iz svojinske strukture medija je bitno usporen, gotovo zaustavljen, naročito kad je reč o elektronskim medijima“, naveo je Šabić.


Šabić je posebno ukazao na to da godinama izostaju rezultati na planu otkrivanja i odgovornosti aktera najtežih ataka na bezbednost i život novinara, kao i da se predstavnici medija često suočavaju sa postupcima predstavnika vlasti koji uključuju potcenjivanje, omalovažavanje i diskriminaciju, pa i vulgarnost i brutalnost.

Tagovi

Povezani tekstovi