Najavili besplatnu čitulju kolegi

Skoro svi valjevski novinari i NUNS osudili su ove skandalozne uvrede i pozvali nadležne državne organe da ispitaju da li u tom tekstu ima elemenata krivičnog dela.
U tekstu „Obećanje Džanu Vićentijeviću“ Željka Milićević obećava Vićentijeviću da će „žrtvovati finansije“ i da će štampanje broja sa njegovim besplatnim čituljama u 8.000 primeraka platiti avansno.
– Džane (Vićentijević) neka se potrudi da me stigne i finansijski i bukvalno, što će biti veoma teško s obzirom na trenutno stanje njegovih donjih ekstremiteta – piše urednica „Pečata“ i tekst potpisuje porukom „Vidimo se u čitulji“.
– Ja se „Pečatom“ u Reviji „Kolubara“ nisam bavio na nekorektan način. Zabeležio sam da se u Valjevu pojavio novi nedeljnik, ali nisam komentarisao ni njegovu sadržinu ni izgled. Povod za ovakav tekst bi mogao da bude podatak koji sam dobio iz firme „Mig“, koja distribuira štampu, da je njihov tiraž 3.000 primeraka, što je objavljeno u majskom broju „Kolubare“. Ja ovo doživljavam kao neuspeo pokušaj duhovitosti. Ako nije to u pitanju, onda je to stvar o kojoj bi trebalo da porazmisli još neko u ovom gradu. Sve mi ovo liči na vreme pred izbore 2000. godine kada su jedne noći izbušene sve četiri gume na mom automobilu, a na obe šoferšajbne su crvenim sprejom iscrtani kukasti krstovi. Taj slučaj je prijavljen policiji, ali još uvek me niko nije obavestio ko stoji iza toga. Ja sam i danas ubeđen, kao što sam i tad znao, da je to bio „ručni rad“ jurišnih brigada SPS, a urednica „Pečata“ Željka Milićević je bila istaknuta članica te partije – kaže Branko Vićentijević.
Pošto se novi broj „Pečata“ sa tim tekstom pojavio u prodaji, valjevski novinari su u zajedničkom saopštenju istakli da je „takav vid komunikacije ispod svakog elementarnog nivoa ljudskog dostojanstva i predstavlja tešku uvredu ne samo za onoga kome je upućen već i za institut javne reči uopšte“, uz poziv nadležnim državnim organima da istraže da li u objavljenom tekstu ima elemenata krivičnog dela. Saopštenje su potpisale redakcije lista „Napred“, Radio „Patka“, Radija 014, nekolicina novinara Radio Valjeva, TV „Vujić“, TV „Valjevo“, TV „Kronik“, kao i dopisnici svih elektronskih i štampanih medija. Saopštenje valjevskih novinara nisu jedino podržali urednici Radio Valjeva i RTV „Marš“.
NUNS je pozvao sve novinare i medije u Srbiji na „uljudnu međusobnu komunikaciju u šta, svakako, ne spadaju neukusne aluzije na nečije zdravstveno stanje i obećanje besplatnih čitulja“.
– Naglim množenjem i razvojem tabloida i novinarstvo je postalo poprište ružnih reči i namera – ocenio je NUNS.


Predrag Vujanac

Tagovi

Povezani tekstovi