Škola i roditelji u Pirotu optužuju novinare

U saopštenju koje su potpisali predsednik Odbora Cane Veličković i predsednica Saveta Milena Dimitrijević, najoštrije se osuđuju postupci pojedinih učenica koje su zlostavljale svoju školsku drugaricu.


Četiri maloletnice u Pirotu pre više od dve nedelje zlostavljale su svoju vršsnjakinju a njenu drugaricu naterale da kamerom mobilnog telefona snimi višesatno nasilje.


„Međutim, tvrdimo da nemili događaj i njegove posledice jesu proizvod celokupnog društvenog stanja u našoj zemlji, a ne isključivo krivica škole, njene uprave i njenog nastavnog kadra“, navedeno je u saopštenju.


Školski odbor i Savet roditelja „ne mogu i ne smeju ostati nemi pred osudama javnosti koje zanemaruju činjenično stanje“, ocenjeno je još i naglašeno „da se ovde pre svega misli na reakciju medija čiji je cilj, pre svega, gledanost, slušanost i prodaja, a ne objektivno izveštavanje i istina“.


„Neki mediji su van nadležnosti sebe stavili u ulogu sudije i dželata i time naneli neprocenjivu štetu, pre svega, žrtvi ovog nemilog događaja, a posle i školi koja je svoj dugo sticani ugled počela da gubi na ovakav način“, navedeno je u saopštenju.


Škola ne beži od odgovornosti „ukoliko ona postoji“, naveli su predsednici Odbora i Saveta uz upozorenje „da se u ovom medijskom tornadu prema organima škole niko nije temeljno pozabavio uzrocima ovakvih devijantnih ponašanja dece i sistematskim promenama u vaspitanju koje bi to sprečilo“.


Pre nekoliko dana novinare su kao neprofesionalne označili direktor škole Ljubiša Ćirić i predsednik sindikata Nikica Pavlović i optužili ih za grubo kršenje standarda etičkog novinarstva i emotivno, psihičko i socijalno uzgrožavanje maloletnice.


Dopisnici beogradskh medija odbacili su optužbe i najavili da će i dalje izveštavati „o stravičnom događaju kakav Pirot ne pamti, o kome su svi ćutali pet dana“, kao i da su „pomogli očajnim roditeljima da istina izađe na videlo“.

Tagovi

Povezani tekstovi