Srbija će isplatiti odštetu

Lađević je agenciji Beta rekao da će u četvrtak, 29. maja biti održan završni sastanak radne grupe koja je zadužena za to pitanje i da će tada biti dogovoreno koliko će novca biti isplaćeno Bodrožiću. Prema njegovim rečima, uredniku „Kikindskih“ bi novac trebalo da bude isplaćen za 10-15 dana. Komentarišući drugi deo preporuke – da se Bodožiću ukine presuda po kojoj je krivično osuđen za klevetu, Lađević je rekao da je to drugi postupak kojim se bave drugi organi i da nema veze sa isplatom odštete.
Bodrožić je agenciji Beta rekao da već tri godine ima čvrsto obećanje vlasti da će se postupiti po preporuci Komiteta za ljudska prava UN i da će njemu biti isplaćena odšteta, ali i ukinuta presuda po kojoj je proglašen krivim za klevetu. „Uvek se nađe neki izgovor i sve se ponovo prolongira“ naveo je on i dodao da je svestan da nije jedini koji čeka pravdu u Srbiji.
Bodrožić je naglasio da je njemu veoma bitno da se ukine presuda za krivično delo klevete jer se on i dalje vodi kao krivično osuđivan.
Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće izjavila je da to udruženje smatra da su se državni organi u potpunost ogrešili o Bodrožića. „Prošle su tri godine od kada je Komitet UN doneo odluku a to što naše pravosuđe nije prilagođeno evropskim standardima ni za Željka Bodrožića, a ni za NUNS nije obrazloženje, zbog čega on nije obeštećen“, kazala je ona agenciji Beta.
Bodrožiću je 2002. godine presuđeno da plati kaznu po tužbi koju je protiv njega za uvredu i klevetu podneo Dmitar Šegrt. Šegrt je presudu dobio pred Opštinskim sudom u Kikindi, što je potvrdio i Okružni sud u Zrenjaninu. Domaći sudski organi odbacili su zahtev Bodrožićevih branilaca za zaštitu zakonitosti, nakon čega su se njegovi branioci žalili Komitetu za ljudska prava UN.


Beta

Tagovi

Povezani tekstovi