Hrvatski novinar nagrađen za pisanje o zločinima nad Srbima

Hrvatski novinar Drago Hedl dobitnik je novinarske nagrade koju za vanredna dostignuća u istraživačkom novinarstvu za ovu godinu dodeljuju Srednjeevropska inicijativa  i Medijska organizacija jugoistočne Evrope.


Kako je saopšteno iz tih organizacija, Hedl je nagradu dobio zbog integriteta i lične hrabrosti iskazane u pisanju o ratnim zločinima nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.


Hrvatski novinar je nagradu dobio u konkurenciji 23 kolege iz 10 zemalja članica SEI. Odluka o dobitniku doneta je jednoglasno, a nagrada će Hedlu biti uručena na forumu novinara SEI u Varšavi, 2 i 3. juna.


Žiri je u svom obrazloženju ocenio da pisanje o ratnim zločinima neće novinara učiniti popularnim jer ljudi nisu skloni da se suoče sa mračnom stranom rata i često kao na izdajice ukažu na one koji o tome izveštavaju.


„Hedl mora da nastavi da živi u Hrvatskoj s tim nepopularnim imidžom“, istakao je žiri.


Hedl je, pišući o zločinima u Osijeku, objavio i izjave Krunoslava Fehira, koji je priznao da je, po naređenju tadašnjeg ratnog zapovednika Osijeka Branimira Glavaša, pucao u jednog od Srba ubijenih u sedištu Glavaševog sekretarrijata za narodnu odbranu.


Nakon toga saznalo se više o ubistvima i mučenjima Srba na toj lokaciji, ali i na obali Drave, gde je poubijano najmanje 10 civila. Zbog toga se sada sudi Glavašu i još šestorici ljudi.


Drago Hedl urednik je i novinar nedeljnika „Feral Tribjun“ iz Splita, a radio je i u dnevnicima „Novi list“ iz Rijeke, „Slobodna Dalmacija“ iz Splita i „Glas Slavonije“ iz Osijeka, kao i u književnom časopisu „Revija“ iz Osijeka.


Mnogi njegovi tekstovi objavljeni su u vodećim štampanim medijima Velike Britanije, Nemačke, Švajcarske, SAD i Češke.


SEI tradicionalno prati stanje u medijima i podstiče nezavisne medije u zemljama članicama.


S obzirom na često teške uslove pod kojima se novinari bave svojom profesijom, SEI je ove godine, u saradnji sa SEEMO, odlučio da dodeli nagradu za vanredna dostignuća u novinarstvu s posebnim naglaskom na istraživačkom novinarstvu, uz novčanu nagradu od pet hiljada evra.



 

Tagovi

Povezani tekstovi