EFJ u Zagrebu: Podrška beloruskim novinarima i borba protiv SLAPP tužbi

viber_image_2021-10-09_11-48-04-856

Podrška beloruskim novinarima i borba protiv SLAPP-tužbi glavni su zaključci Godišnje skupštine Evropske federacije novinara (EFJ) koja je u subotu završila s radom u zagrebačkom Novinarskom domu, prenelo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Upravni odbor EFJ-a lobiraće kod hrvatskih vlasti kako bi se izmenio Krivični zakon, a izmene se konkretno odnose na dekriminalizaciju odredaba o povredi časti i ugleda kako bi se smanjio pritisak na medije i novinare, stoji, između ostalog, u amandmanu koji je predložio HND u zaključku o SLAPP-tužbama skupštine EFJ-a.

 

„U amandmanu HND podsjeća kako je velik broj SLAPP-tužbi ozbiljan problem i brojke od 924 aktivne tužbe protiv novinara i medije u traženom iznosu od 10,5 miliona evra izazivaju zabrinutost. Kao drastičan primer istaknut je nedavni slučaj u kojem je Opštinski sud u Zagrebu izrekao privremenu meru sudske zabrane objavljivanja tekstova portalu H-alter“.

 

Na Skupštini je bilo reči i o stanju medija u Belorusiji, čije je udruženje novinara pod udarom tamošnjeg režima te je zaključeno da se pozove Evropsku komisiju i Evropski parlament da režimu uvedu sankcije kako bi Belorusko udruženje novinara (BAJ) moglo nastaviti svoju misiju.

 

Kao izjava Skupštine prihvaćen je predlog koji je u ime Sindikata novinara Hrvatske (SNH) te Nezavisnog udruženja novinara Srbije, BH novinara i Društva novinara Slovenije iznela predsednica SNH-a Maja Sever, istaknuvši zajednički problem lokalnih medija. Predložila je da se pronađe transparentan model za njihovo finansiranje s obzirom na to da je sadašnji neodrživ jer lokalne vlasti finansiraju medije kroz oglašavanje i tako u zatvorenom krugu postaju međuzavisni.

 

Doneseno je još niz zaključaka i izjava među kojima su i predlog o hitnom uspostavljanju međunarodne komisije za istragu ubojstava i otmice novinara na Kosovu od 1998. do 2005. te o slobodi štampe u Francuskoj jer se novim zakonom novinarima onemogućava izravni pristup akterima događanja poput vatrogasaca i policije.

 

Takođe je zaključeno kako je nužno da se pomogne novinarima i novinarkama u Avganistanu koji su posebno na meti talibanskog ražima, a posebno novinarke.

Isto tako je, na predlog Turskog udruženja, zaključeno kako će se reagovati na predlog novog Zakona o dezinformacijama, koji smatraju pritiskom vlasti na novinare, zloupotrebom zakona te cenzurom.

 

Između ostalog, HND je napisao i da je potrebna podrška slovenskim kolegama u njihovim nastojanjima da se finansira i zaštiti nezavisnost Slovenske novinske agencije (STA) i da se smanji pritisak na novinare koji je sve jači, a dolazi od desničarskog premijera Janeza Janše.

Tagovi

Povezani tekstovi