Poziv na događaj „Deca i mediji“

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prijatelji dece Srbije pozivaju na Konferenciju: Deca i medji- Kako deca, roditelji i nastavnici mogu da doprinesu zdravom medijskom okruženju u Srbiji.

Zajedno će pokušati da odgovore na pitanje zašto bez aktivnog učešća dece, roditelja i nastavnika – zloupotreba dece u medijima ne može da se zaustavi.

Prisutni predstavnici institucija i organizacija će diskutovati kako su deca predstavljena u medijima u Srbiji, šta su gorući problemi, šta je neophodno promeniti, a predstaviće i aktivnosti koje sprovode u cilju zaštitite dece od medijskih zloupotreba, kao i mogućnostima za unapređivanje prakse u ovoj oblasti.

Prijatelji dece Srbije će predstaviti rezultate svog programa Deca i mediji, sprovedene aktivnosti sa decom, roditeljima i školama – kao i Paket za nastavnike o prevenciji medijskih zloupotreba dece, pripremljen za sve škole u Srbiji.

Nakon toga će uslediti diskusija i razmena mišljenja, a preporuke sa skupa će biti definisane i podeljene sa javnošću i prosleđene Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Prijatelji dece Srbije aktivno rade na zaštiti prava deteta u medijima od 1993.  godine i reaguju na nivou prevencije i intervencije svih ovih godina do sada. PDS je i izdavač Kodeksa Deca i mediji iz 1993. godine koji je 2019. prilagođen novim medijskim i društvenim potrebama i publikovan u obliku Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe.

Na kraju Konferencije, odgovorni predstavnici medija i novinskih udruženja imaće priliku da potpišu Memorandum o razumevanju i prihvatanju Pravilnika protiv zloupotrebe dece u medijske svrhe.

Na konferenciji će govoriti: 

  • Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

  • Jelena Holcer, osnivačica i direktorka Škole za roditelje

  • Dragana Soćanin, članica UO MODS-a, osnivačica i članica UO UG Roditelj

  • Ana Atanasović , nastavnica, Škola za slepe i slabovide “Veljko Ramadanović”

  • Milica Škiljević, ispred Beogradske otvorene škole

  • Andrija Stanković, učenik gimnazije “Stevan Jakovljević, Vlasotince

Konferenciju će moderirati:

  • Iva Eraković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije

Za više informacija, možete se obratiti Dubravki Kahrimanović na [email protected] ili na 0691388336

*Konferencija DECA I MEDIJI – Kako zaštititi decu od medijske i političke zloupotrebe? realizuje se u okviru projekta ,,Deca i mediji – Sprečimo zloupotrebu dece u medijske i političke svrhe’’, uz ekspertsku podršku koju pružaju BOŠ, BIRN i BFPE u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije “, uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

 

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

 

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

 

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.

Tagovi

Povezani tekstovi