Cekić poništio javni poziv za Upravni odbor RTS-a

Poništavanje poziva objavljeno juče u „Politici“ potpisao je 11. jula Nenad Cekić, predsednik Saveta te agencije. RTS je u jučerašnjem saopštenju ocenio da je RRA pod pritiskom pravne i stručne javnosti bila primorana da poništi javni poziv.
„Javno neslaganje članova RRA, otpor novinara i sindikata Radio-televizije Srbije primorali su (predsednika Saveta RRA) Nenada Cekića da poništi javni poziv“, ističe RTS.
Ta medijska kuća je podsetila da se taj javni poziv „pojavio pre deset dana, protivno predviđenoj proceduri odlučivanja u Savetu“. Oglas je dat tri godine pre nego što je istekao mandat postojećem Upravnom odboru, ističe u saopštenju RTS i dodaje da su stručne službe te medijske kuće zatražile od najviših sudskih instanci ocenu ustavnosti i zakonitosti postupka predsednika Saveta RRA. Upravni odbor RTS-a ima devet članova i konstituisan je 19. aprila 2006. sa mandatom od pet godina. Prema Zakonu o radiodifuziji, članove odbora imenuje i razrešava RRA. Upravni odbor RTS podneo je Okružnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv N.N. članova Saveta RRA tvrdeći da su „prekršili zakon i falsifikovali službena dokumenta“. Oni su 9. jula zatražili i od predsednika Etičkog komiteta RRA Jovana Babića da odgovori na pitanja u vezi sa falsifikovanim pozivom, ističući da je nezavisnost RTS „ozbiljno ugrožena padom naplate pretplate ispod 50 odsto“. Babić je rekao da je „obaveza Saveta RRA, kao i Upravnog odbora RTS-a, da zaštiti nezavisni javni servis od onog uzroka koji proizvodi pad naplativosti pretplate, umesto da ona raste“.


V.D.

Tagovi

Povezani tekstovi