A gde su milijarde od pretplate

Odluka je ozvaničena isticanjem na oglasne table u RTV. Od čega će živeti „ugovorci“ iz tehničkog, ali i redakcijskog sektora, radija i televizije, koji su zaključili sporazum o privremeno-povremenom radu, a ugovori im uglavnom nisu istekli, nije pisalo na tabli.


Ova vest ostala bi u hodnicima ove medijske kuće da nije obelodanjena na sajtu Udruženja novinara Srbije. Od više kolega iz ove medijske kuće, koji su želeli da ostanu anonimni, čuli smo da je razlog – nedostatak novca. Kažu da službena vozila kada idu za Beograd ne voze autoputem, već okolo-naokolo, pošto para nema ni za putarinu.


Ponekad se kolege u novokupljenim službenim kombijima solidarišu sa vozačem, pa sakupe novac, da bi skratili putovanje. Televizijske i radijske kolege se u poverenju žale i da je tehnika s kojom se radi dotrajala, sem nekoliko novokupljenih kamera, studijska tehnika je u takvom stanju da majstori stražare pored aparata. Štedi se gde god se može, ali se negde vidno i rasipa. Naime, ako gledaoci nisu primetili, sve najavljivačice odnedavno imaju veoma negovane ruke i nokte. Istina, oni nisu pravi, po nalogu s vrha.


Naravno, sve se ovo finansira iz budžeta javnog servisa, koji se većim delom puni iz RTV pretplate. Po zvaničnim podacima iz godišnjeg izveštaja za 2007. ove medijske kuće (mogu se videti na veb sajtu www.rtv.rs.), samo na ime pretplate prikupljeno je oko 2 milijarde dinara. Na ime domaćih i stranih dnevnica potrošeno je čak oko 21 milion dinara, što je polivina izdvojenog za godišnje plate spoljnih saradnika-honoraraca (43 miliona dinara). Za 1.174 zaposlena u RTV za plate je bruto isplaćeno 809 miliona dinara, a troškovi za devet članova upravnog odbora iznose, po izveštaju, čak 14.184.149 dinara. Po ovam izveštaju RTV je lane imala dobit od – 299.635 dinara. Inače, prilikom dolaska na mesto generalnog direktora gospođa Vranešević je najavljivana kao višegodišnji uspešni marketinški stručnjak, ali je prećutkivano da je taj posao obaljala u državi i sebi dovoljnom sistemu RTS koji je od Vučelića, nasledio Milanović.


A o sadržaju i kvalitetu programa na dva kanala govore podaci o gledanosti: Prvi program dnevno gleda po pola sata oko 480.000 gledalaca, a Drugi svega 18 minuta 250.000. A Vojvođani su lane bili redovne platiše s 76,23 odsto naplativosti. Zauzvrat, gledaocima RTV emituje ruske i francuske filmove i serije treće kategorije, a u udarnim terminima zamorne političke emisije.


Mirjana Živić

Tagovi

Povezani tekstovi