Ko je ubio Ćuruviju

BEOGRAD – Ni šest godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“, javnosti nisu poznata imena nalogodavaca i izvršilaca njegove likvidacije!
Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u Svetogorskoj ulici, ispred zgrade u kojoj je stanovao, u vreme NATO bombardovanja SRJ. Iako su rasvetljavanje njegovog ubistva u više navrata pompezno najavljivali predstavnici DOS-ove, ali i aktuelne Koštuničine vlade, policijska istraga godinama tapka u mestu. Do sada je utvrđeno jedino da su Ćuruviju, do pred samo ubistvo, pratili agenti srpske tajne policije u okviru akcije čije je šifrovano ime bilo „Ćuran“.
Ministar policije Dragan Jočić otkriva za Kurir da je posle formiranja Koštuničine vlade istraga o ubistvu Ćuruvije pokrenuta ispočetka, jer mu, kako kaže, njegov prethodnik Dušan Mihajlović nije ostavio „nijedan dokument iz istrage“?! Ministar Jočić kaže da je dosadašnjom ponovljenom istragom utvrđeno da do likvidacije Ćuruvije nije moglo da dođe bez „jake logistike države“, zbog čega je istraga proširena i na radnike tajne policije.
– Iz činjenice da je Ćuruvija, do ubistva, operativno obrađivan od tadašnje državne bezbednosti, ne može ništa da se zaključi, ali i te kako ima osnova da se sumnja. Zbog toga sam, pre desetak meseci, u dogovoru sa direktorom BIA Radetom Bulatovićem, naložio da Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) sasluša sve radnike BIA. Bulatović je naredio svima da se odazovu i do sada ih je saslušano tridesetak. To je prvi put da se saslušavaju bivši pripadnici RDB-a, i to je dovelo do rasvetljavanja nekih detalja… – naglašava ministar Jočić.
Prema njegovim rečima, u ponovljenoj istrazi UBPOK-a prikupljeno je „obilje materijala“, ali je, kako kaže, još rano da se govori o imenima nalogodavaca i direktnim izvršiocima ubistva. Jočić kaže i da nije siguran da li će slučaj ubistva Ćuruvije biti rasvetljen za vreme mandata ove vlade.
– Ne tvrdim da ću ja da rasvetlim taj slučaj, ali sigurno neću izmisliti neko ime i povezati ubistvo Ćuruvije sa nekom grupom, a da za to nemam dokaze. Iz prethodne vlasti je bilo pokušaja da se istraga stopira, pa su objavljivani navodno neki podaci, ali ništa nije konkretno urađeno. Sada je to nemoguće, jer su svi prikupljeni podaci uredno zavedeni, a istraga se vodi profesionalno i ozbiljno. Nije ovde važno ko je povukao obarač, već se moraju otkriti svi koji su stajali iza tog zločina. Ovoj Vladi Srbije rasvetljavanje ubistva Ćuruvije jedan je od prioriteta – precizira Jočić. On tvrdi da UBPOK već ima „određenu sliku o okolnostima koje su prethodile ubistvu“.
Jočić kaže da osnovni problem za sprovođenje istrage predstavlja to što je od ubistva prošlo više od šest godina i što su pojedini svedoci bitno promenili svoje prvobitne iskaze policiji.
Bivši ministar policije Dušan Mihajlović nije juče želeo da pojasni zašto policija za čitave tri godine, koliko je on bio ministar, nije rasvetlila taj zločin.
– Dobro je da se interesujete za ubistvo vašeg kolege, koje više ne privlači dužnu pažnju javnosti… – kratko nam je rekao Dušan Mihajlović.

Tagovi

Povezani tekstovi