Dačić: Istraga do detalja

Beograd – Ministar policije Ivica Dačić rekao je za Danas da je dao nalog policiji iz Požarevca da do najsitnijih detalja istraži slučaj saobraćajne nesreće u kojoj su 10. jula, na mostu preko Velike Morave, poginuli novinar Danasa Mile Veljković, njegov kolega s televizije „Klub In“ Aleksandar Mitrović i otporaš Radojko Luković. „Ne sme ostati ni tračak sumnje da se bilo šta prikriva u vezi s tom tragedijom“, rekao je Dačić našem listu.
Načelnik požarevačke Policijske uprave Radovan Živković kaže za naš list da svi prikupljeni operativni podaci u istrazi govore da je reč o „čistoj“ saobraćajnoj nesreći. On naglašava da je vozač kamiona, koji je izazvao nesreću, uz krivičnu prijavu predat istražnom sudiji 12. jula i da mu je isti dan određen pritvor do 30 dana.
Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora bliskih pravosuđu, vozač je imao minimalne količine alkohola u krvi, odnosno 0,18 promila, a trenutno se pokušava otkriti da li je uzrok tehnička neispravnost kamiona ili premor vozača. Takođe, naloženo je veštačenje tahografa, ne bi li se utvrdilo kojom brzinom je vozač kamiona vozio u trenutku nesreće, ali i koliko dugo je vozio.
Povodom pisama uvredljive i preteće sadržine koja su bila naslovljena na članove Otpora Momčila Veljkovića (brata Mileta Veljkovića), Radojka Lukovića i Nebojšu Sokolovića, s potpisom „Srpskog patriotskog saveza“, načelnik Živković kaže da je on, nakon saznanja o pretnjama, posetio porodicu Veljković i ponudio im zaštitu policije, ukoliko smatraju da im je bezbednost ugrožena.
– Utvrđeno je da je od 2001. godine članovima požarevačkog Otpora stiglo četiri, pet pisama sličnog pretećeg i uvredljivog sadržaja. Poslednje pismo, koje je poslato 10. jula iz Beograda, a koje mi je Momčilo Veljković predao u sredu, biće poslato na veštačenje s ciljem da se utvrdi da li ga je pisala osoba, koja je poslala i ostala pisma – kaže načelnik Živković. On dodaje da su potpisnici pisama sličnih naziva – „Srpski patriotski savez“, „Srpski eskadron smrti“, „Srpska oslobodilačka armija“.
Inače, član požarevačkog Otpora Momčilo Veljković rekao je u sredu u Skupštini Srbije da je njegov brat Mile Veljković 10. jula poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima, kao i da je u prostorije Otpora, dan posle nesreće, stiglo preteće pismo, datirano na 10. jul. Veljković je tada izrazio nadu da će novi ministar policije ispitati taj slučaj i da će istraga biti detaljna.


I. Pejčić

Tagovi

Povezani tekstovi